Nyolcadik alkalommal szervez a cabernet franc fajtára fókuszáló szakmai tanácskozást és közönségkóstolót a Villányi borvidék
A Villányi borvidék összefogásának jeleként született meg 2015-ben az első Franc & Franc nemzetközi konferencia és kóstolónap, amikor elsőízben a Loire-menti cabernet franc termelőket és boraikat látta vendégül a Villányi borvidék. A korábbi években minden jelentősebb európai és újvilági franc-termelő régió bemutatkozhatott a fajtát központba helyező szakmai eseményen, olyanok, akik hisznek a cabernet franc fajtában és önállóan készítenek belőle bort.
Franc & Franc Fórum
2023. november 24-én, immár nyolcadik alkalommal kerül sor a Franc & Franc rendezvényre, ahol a „mediterrán életérzés”, azaz Villány mellett Toszkána lesz a főszereplő.
A tanácskozásnak a villányi Bock Borászat konferenciaterme ad otthont. Már-már hagyománynak mondható, hogy valamilyen izgalmas szakmai kísérlettel indul a fórum előadásainak sora. Idén dr. Stefano Dini agrárszakértő, Emiliano Falsini toszkán borász, valamint Ruppert Ignác, a Cellarius Kft. ügyvezetőjének közös előadásában 3 villányi és 3 toszkán cabernet franc összehasonlításával a fajtában rejlő érési potenciál kerül górcső alá.
A délelőtt kiemelt programja a TOP 12, azaz a legjobbnak választott 12 Cabernet és Villányi Franc kóstolása – a borokat Horkay András nemzetközi borakadémikus moderálásával maguk a termelők mutatják be személyesen. Ezt követően a borok gasztronómiában betöltött szerepét hangsúlyozva Gianni Annoni, a Pomo D’Oro étterem tulajdonosa a „dél ízeit” illusztrálja toszkán és villányi falatkákkal, hozzájuk társított borokkal.
A délutáni program során is folytatódik a mediterrán életérzés, elsőként Peter McCombie MW és Simone Tacconi közös előadásában, ahol a toszkán cabernet franc-ok kerülnek terítékre. Ezt követően ismét Stefano Dinit hallgathatják a vendégek, aki az olajok (elsődlegesen olíva- és szőlőmag-) szakszerű bírálatának rejtelmeibe avatja be a nagyközönséget. A Fórum zárásaként egy kerekasztal keretében neves szakértők és borászok osztják meg véleményüket a Fórumon tárgyalt témákkal kapcsolatban.
A Franc Fórum a Villányi borvidék meghatározó eseménye, hiszen ez az a szakmai platform, ahol a villányi borászok és szakértők által közösen megválasztott villányi TOP 12 elsőként mutatkozik be a nagyközönség előtt. A kiválasztott borok hivatottak arra, hogy a Fórumot követő egy évben képviseljék a borvidék prémium márkáját a közösségi bemutatkozások során.
2023-ban az alábbi borok kerültek a TOP 12 válogatásba:
Mokos Pincészet – Cabernet Franc 2020 classicus
Koch Csaba Villány – Villányi Cabernet Franc 2020 classicus
Ipacs Szabó Birtok – Nászút helyett Villányi Franc 2020 premium
Ruppert Borház – Villányi Franc 2019 premium
Csányi Pincészet – Kővilla Válogatás Villányi Franc 2018 premium
Vinatus Szőlőbirtok és Pincészet – Villányi Franc 2018 premium
CEGA Pincészet – Villányi Franc 2017 premium
SAUSKA – Villányi Franc Makár 2016 premium
Bock Pince – Bock Villányi Franc Essencia 2020 super premium
Szemes Pincészet – Villányi Franc 2020 super premium
Riczu Tamás Borászata – Villányi Franc 2019 super premium
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet – Villányi Franc Mandulás 2019 super premium
További információk Franc & Franc Fórum:
https://villanyiborvidek.hu/programok/francfranc-2023-forum/
Franc & Franc Kóstolónap
A szervezők nem várt örömére néhány nap alatt gazdára találtak a Kóstolónapra értékesített jegyek, ezúttal a Villányi borvidék saját www.villanyiborvidek.hu felületén keresztül.
A jegyvásárló vendégek 2023. november 25-én, szombaton a villányi pincékben túrázva találkozhatnak a legújabb kiválasztott Villányi Franc-okkal a pincészetek személyes prezentálásában. Legalább 40 villányi és külföldi pincészet boraival ismerkedhetnek meg a résztvevők. A rendezvényen a pincészetek közötti közlekedést színkódokkal ellátott buszokkal biztosítják a szervezők, ahol minden busz programja azonos, csak a menetrendje változó. Az indulás és befejezés helyszíne természetesen szintén azonos.
Kóstolóhelyszínek:
Bock Pincészet – Villány
Csányi Pincészet – Villány
Günzer Tamás Pincészete – Villány
Mokos Pincészet – Palkonya
Polgár Pincészet – Villány
A kóstolónap során egy meleg főétkezést a Mokos Pincészet házias konyhája biztosít.
Regisztráció 2023. november 25-én 8.30-tól Villányban, a Jammertal Borbirtokon. (7773 Villány, Baross Gábor u. 106.)
Kapcsolódó cikkeink
Magyar siker a világ legjobb borászatainak rangsorában: a Szepsy Pince a 43. helyen
2024-ben is közzétették a World’s Best Vineyards rangsorát, amely az…
Tovább olvasom >Piacismeret, kapcsolatépítés, marketing
Nem feltétlenül egyforma tapasztalatokkal a hátuk mögött, de egyformán meghatározó…
Tovább olvasom >Hullámvölgyből kifelé
Idén az extrém meleg időjárásnak köszönhetően a megszokottnál jóval korábban kezdődött…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >