Nyolc éve töretlenül emelkednek az élelmiszerárak
Robbanásszerűen nőtt az élelmiszerek ára 2002 és 2010 vége között: az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) szerdán közzétett globális élelmiszerár-indexe 139 százalékkal 215,4 pontra emelkedett ezen időszak alatt.
A folyamat 2010-ben felgyorsult, és csupán a tavalyi év második felében 29 százalékkal drágultak az élelmiszerek, a cukor és a gabona például rekord mértékben, 61 és 46 százalékkal. A tej és a hús viszont csak mérsékelten drágult.
A FAO elemzői felidézik, hogy a 90-es években majdhogynem rekord mélységben voltak az árak a globális termelés felfutása, sőt egyes esetekben a túltermelés miatt. Majd fordulat következett be a termelés visszaesése, a készletek apadása és nem utolsósorban a piaci spekuláció miatt.
Az index huzamosabb ideje emelkedik, ami új fejlemény, mert korábban az áremelkedést általában visszalépés követte. Mindamellett az árak még nincsenek azon a szinten, ami a 2008-ban megtapasztalt éhséglázadásokhoz hasonló folyamatokat indítana el, de a FAO elemzői óvatosságra intenek, és a termelés bővítését szorgalmazzák. Hasonló véleményen vannak a Világbank elemzői is, akik szerint „a világ képes eltartani magát, megvan hozzá minden feltétel”, de az árak 2015-ig még nagy ingadozást fognak mutatni – írja a ProfitLine.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Új felmérés: a vásárlók nem kérnek a mérgező vegyszerekből
Egy új, öt országot érintő felmérés komoly aggodalmakat tárt fel…
Tovább olvasom >Veszteségbe fordult a friss tej értékesítése – rávilágított a GVH grafikonja
A magyar kiskereskedelem egy újabb, eddig kevésbé reflektorfényben lévő problémája…
Tovább olvasom >Lassan elfogynak a sarki kisboltok: 22 ezer bolt tűnt el négy év alatt
2024 végére több mint 5200 kiskereskedelmi üzlet szűnt meg Magyarországon…
Tovább olvasom >