Nyolc éve töretlenül emelkednek az élelmiszerárak
Robbanásszerűen nőtt az élelmiszerek ára 2002 és 2010 vége között: az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) szerdán közzétett globális élelmiszerár-indexe 139 százalékkal 215,4 pontra emelkedett ezen időszak alatt.
A folyamat 2010-ben felgyorsult, és csupán a tavalyi év második felében 29 százalékkal drágultak az élelmiszerek, a cukor és a gabona például rekord mértékben, 61 és 46 százalékkal. A tej és a hús viszont csak mérsékelten drágult.
A FAO elemzői felidézik, hogy a 90-es években majdhogynem rekord mélységben voltak az árak a globális termelés felfutása, sőt egyes esetekben a túltermelés miatt. Majd fordulat következett be a termelés visszaesése, a készletek apadása és nem utolsósorban a piaci spekuláció miatt.
Az index huzamosabb ideje emelkedik, ami új fejlemény, mert korábban az áremelkedést általában visszalépés követte. Mindamellett az árak még nincsenek azon a szinten, ami a 2008-ban megtapasztalt éhséglázadásokhoz hasonló folyamatokat indítana el, de a FAO elemzői óvatosságra intenek, és a termelés bővítését szorgalmazzák. Hasonló véleményen vannak a Világbank elemzői is, akik szerint „a világ képes eltartani magát, megvan hozzá minden feltétel”, de az árak 2015-ig még nagy ingadozást fognak mutatni – írja a ProfitLine.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >Éles árverseny és kihívások a magyar élelmiszeriparban
A magyar élelmiszerpiacon komoly árverseny alakult ki, mivel a forgalom…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelés 7,2 százalékkal csökkent szeptemberben
2024 szeptemberében az ipari termelés volumene 7,2, munkanaphatástól megtisztítva 5,4…
Tovább olvasom >