Növényi élelmiszerek és húsos megnevezések
A francia Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében a növényi alapú húshelyettesítők gyártói továbbra is használhatják az olyan húsiparban megszokott kifejezéseket, mint a „steak”, „kolbász”, „bacon” vagy „hamburger”, mely döntés nagy megkönnyebbüléssel töltheti el a vegetáriánus és növényi alapú termékeket gyártó ágazat szereplőit.

Mégis van növényi steak, kolbász, bacon és hamburger
A cikk a Trade magazin 2025/4. lapszámában olvasható.
A francia kormány 2022-ben és 2024-ben a húsipart támogató olyan rendeleteket vezetett be, amelyek tiltották az állati eredetű élelmiszerekre használatos elnevezések alkalmazását növényi fehérjetartalmú termékek esetében. A Conseil d’État azonban megsemmisítette ezeket a rendeleteket, hangsúlyozva, hogy az effajta tilalmak mindenféle alapot nélkülöznek. Korábban az Európai Bíróság hasonlóképpen foglalt állást.
Nicolas Schweitzer, a La Vie növényi alapú alternatívákat gyártó francia vállalat vezérigazgatója egyenesen úgy fogalmazott, hogy a józan ész győzött az állattenyésztési lobbi nyomásával szemben. A gyártók szerint a megszokott megnevezések használata ugyanis hozzájárul a fenntartható élelmiszer-fogyasztás elterjedéséhez, miközben a fogyasztók számára nem megtévesztő. //
Kapcsolódó cikkeink
19 franciaországi üzletét adhatja el az Auchan a Lidlnek
Franciaországban 19 üzletet kínál megvételre az Auchan a Lidlnek –…
Tovább olvasom >Megszünteti növényi sajtmárkáját a Bel Group
A Bel Group bejelentette, hogy 2024 végéig kivezeti a piacról…
Tovább olvasom >146 millió eurót ruház be a Coca-Cola franciaországi üzemébe
A Coca-Cola Europacific Partners (CCEP) 146 millió eurós beruházást jelentett…
Tovább olvasom >További cikkeink
Közeleg a Lidl Balaton-átúszás
A jövő héten, július 26-án rendezik a 43. Lidl Balaton-átúszást,…
Tovább olvasom >Tudatos táplálkozás – az okos döntések számítanak, nem a szigorú szabályok
Továbbra sem érzik a fogyasztók, hogy enyhülne rajtuk a magas…
Tovább olvasom >Falusi romantika Budapest szívében: megnyitott a Puli és Juhász pesti csárda a belvárosban
Harcsapaprikás, túrós csusza és aranygaluska – juhászbölcsességgel tálalva, puli-lelkesedéssel fűszerezve.…
Tovább olvasom >