Növényi élelmiszerek és húsos megnevezések

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2025. 03. 28. 16:25

A francia Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében a növényi alapú húshelyettesítők gyártói továbbra is használhatják az olyan húsiparban megszokott kifejezéseket, mint a „steak”, „kolbász”, „bacon” vagy „hamburger”, mely döntés nagy megkönnyebbüléssel töltheti el a vegetáriánus és növényi alapú termékeket gyártó ágazat szereplőit.

Mégis van növényi steak, kolbász, bacon és hamburger

A cikk a Trade magazin 2025/4. lapszámában olvasható.

A francia kormány 2022-ben és 2024-ben a húsipart támogató olyan rendeleteket vezetett be, amelyek tiltották az állati eredetű élelmiszerekre használatos elnevezések alkalmazását növényi fehérjetartalmú termékek esetében. A Conseil d’État azonban megsemmisítette ezeket a rendeleteket, hangsúlyozva, hogy az effajta tilalmak mindenféle alapot nélkülöznek. Korábban az Európai Bíróság hasonlóképpen foglalt állást.

Nicolas Schweitzer, a La Vie növényi alapú alternatívákat gyártó francia vállalat vezérigazgatója egyenesen úgy fogalmazott, hogy a józan ész győzött az állattenyésztési lobbi nyomásával szemben. A gyártók szerint a megszokott megnevezések használata ugyanis hozzájárul a fenntartható élelmiszer-fogyasztás elterjedéséhez, miközben a fogyasztók számára nem megtévesztő. //

Kapcsolódó cikkeink