Növényi élelmiszerek és húsos megnevezések
A francia Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében a növényi alapú húshelyettesítők gyártói továbbra is használhatják az olyan húsiparban megszokott kifejezéseket, mint a „steak”, „kolbász”, „bacon” vagy „hamburger”, mely döntés nagy megkönnyebbüléssel töltheti el a vegetáriánus és növényi alapú termékeket gyártó ágazat szereplőit.

Mégis van növényi steak, kolbász, bacon és hamburger
A cikk a Trade magazin 2025/4. lapszámában olvasható.
A francia kormány 2022-ben és 2024-ben a húsipart támogató olyan rendeleteket vezetett be, amelyek tiltották az állati eredetű élelmiszerekre használatos elnevezések alkalmazását növényi fehérjetartalmú termékek esetében. A Conseil d’État azonban megsemmisítette ezeket a rendeleteket, hangsúlyozva, hogy az effajta tilalmak mindenféle alapot nélkülöznek. Korábban az Európai Bíróság hasonlóképpen foglalt állást.
Nicolas Schweitzer, a La Vie növényi alapú alternatívákat gyártó francia vállalat vezérigazgatója egyenesen úgy fogalmazott, hogy a józan ész győzött az állattenyésztési lobbi nyomásával szemben. A gyártók szerint a megszokott megnevezések használata ugyanis hozzájárul a fenntartható élelmiszer-fogyasztás elterjedéséhez, miközben a fogyasztók számára nem megtévesztő. //
Kapcsolódó cikkeink
A gazdálkodókban bíznak a legjobban
Az EIT Food Consumer Observatory legfrissebb, 2024-es Food Trust Reportja…
Tovább olvasom >Coccolino Wonder Wash mosógél
A Coccolino Wonder Wash megoldást kínál a felgyorsult mindennapokra: az…
Tovább olvasom >BMI: mérsékelt bővülés februárban
A 2024. évi tavaszi időszak mérsékelt bővülését követően június óta tartós…
Tovább olvasom >További cikkeink
Áprilisban enyhén nőtt a GKI konjunktúra indexe
A GKI Gazdaságkutató Zrt. – az EU támogatásával végzett –…
Tovább olvasom >Fejenként 62 kg ételt pazarolunk el évente
Egyre égetőbb problémát jelent az élelmiszer-hulladék és a túlfogyasztás: a…
Tovább olvasom >A gazdálkodókban bíznak a legjobban
Az EIT Food Consumer Observatory legfrissebb, 2024-es Food Trust Reportja…
Tovább olvasom >