Növelni kell a hazai vadhúsfeldolgozó kapacitást
Növelni kell a hazai vadhúsfeldolgozó kapacitást, mert az exportált magyar vadhús egy része feldolgozatlanul kerül külföldre, miközben azokat kiszerelt húsként vagy készáruként is értékesíteni lehetne – mondta a földművelésügyi miniszter szerdán Soponyán, ahol látogatást tett a VADEX Mezőföldi Zrt. vadfeldolgozó üzemében.
Fazekas Sándor kijelentette: egyértelmű kormányzati elhatározás a hazai vadhúsfogyasztás növelése, de a kivitelt is növelni akarják. Ehhez szintén elengedhetetlen a feldolgozó kapacitások bővítése, amiről egyeztetett is a cégvezetéssel – tette hozzá.
A tárcavezető szerint komoly lehetőség van a vadhúskészítmények előtt a közétkeztetés területén, miközben az erdei termékkínálat részeként az ivólevekkel, lekvárokkal, fűszerekkel együtt „egész étkezési kultúrát képeznek”.
Kérdésre elmondta, a soponyai feldolgozóüzem bővítéséről a jövőben születhet döntés, miután megjelentek a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) élelmiszeripari kapacitásbővítést célzó pályázatai.
Majoros Gábor, a Vadex vezérigazgatója kiemelte: a több mint negyvenéves múlttal rendelkező soponyai üzemükből a termékek 90 százaléka exportra kerül és csak 10 százalék jut a belföldi piacra. Elmondta, hogy Magyarországon évente mintegy 11 ezer tonna lőtt vadhús árualap keletkezik, ennek 25 százalékát a Vadex vásárolja és dolgozza fel, ami összesen évi 900 tonna vadhúst jelent.
A cégvezető örvendetesnek nevezte, hogy mindkét piacon komoly keresletbővülés mutatkozik, amit a jelenlegi helyszínen és a meglévő műszaki adottságok mellett nem tudnak kielégíteni. Reményét fejezte ki, hogy a kormány támogatja majd egy új vadfeldolgozó építését, amelynek megvalósítását a térségben tervezik.
Az MTI kérdésére közölte: a kapacitásbővítés nyomán a jelenlegi 68 munkavállaló mellett további húsz embert alkalmazhatnak. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >IFFA 2025: megmutatta erejét a hús- és fehérjeipar Frankfurtban
Több mint 1000 kiállító és 63117 szakmai látogató részvételével zajlott…
Tovább olvasom >Emelkedett a vágómarha termelői ára 2025 első 16 hetében
Az AKI PÁIR adatai szerint emelkedtek a vágómarha termelői árai…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >A német kiskereskedelmi forgalom csökkent áprilisban havi szinten
Németországban reálértéken 1,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom áprilisban havi…
Tovább olvasom >