Növelni kell a hazai vadhúsfeldolgozó kapacitást
Növelni kell a hazai vadhúsfeldolgozó kapacitást, mert az exportált magyar vadhús egy része feldolgozatlanul kerül külföldre, miközben azokat kiszerelt húsként vagy készáruként is értékesíteni lehetne – mondta a földművelésügyi miniszter szerdán Soponyán, ahol látogatást tett a VADEX Mezőföldi Zrt. vadfeldolgozó üzemében.
Fazekas Sándor kijelentette: egyértelmű kormányzati elhatározás a hazai vadhúsfogyasztás növelése, de a kivitelt is növelni akarják. Ehhez szintén elengedhetetlen a feldolgozó kapacitások bővítése, amiről egyeztetett is a cégvezetéssel – tette hozzá.
A tárcavezető szerint komoly lehetőség van a vadhúskészítmények előtt a közétkeztetés területén, miközben az erdei termékkínálat részeként az ivólevekkel, lekvárokkal, fűszerekkel együtt „egész étkezési kultúrát képeznek”.
Kérdésre elmondta, a soponyai feldolgozóüzem bővítéséről a jövőben születhet döntés, miután megjelentek a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) élelmiszeripari kapacitásbővítést célzó pályázatai.
Majoros Gábor, a Vadex vezérigazgatója kiemelte: a több mint negyvenéves múlttal rendelkező soponyai üzemükből a termékek 90 százaléka exportra kerül és csak 10 százalék jut a belföldi piacra. Elmondta, hogy Magyarországon évente mintegy 11 ezer tonna lőtt vadhús árualap keletkezik, ennek 25 százalékát a Vadex vásárolja és dolgozza fel, ami összesen évi 900 tonna vadhúst jelent.
A cégvezető örvendetesnek nevezte, hogy mindkét piacon komoly keresletbővülés mutatkozik, amit a jelenlegi helyszínen és a meglévő műszaki adottságok mellett nem tudnak kielégíteni. Reményét fejezte ki, hogy a kormány támogatja majd egy új vadfeldolgozó építését, amelynek megvalósítását a térségben tervezik.
Az MTI kérdésére közölte: a kapacitásbővítés nyomán a jelenlegi 68 munkavállaló mellett további húsz embert alkalmazhatnak. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Emelkedett a szarvasmarhavágások száma az év elején
A magyarországi vágóhidakon 23,3 ezer darab szarvasmarhát vágtak le 2025…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >IFFA 2025: megmutatta erejét a hús- és fehérjeipar Frankfurtban
Több mint 1000 kiállító és 63117 szakmai látogató részvételével zajlott…
Tovább olvasom >További cikkeink
Spanyolországban vezeti be első AI-alapú megoldását a Carrefour
A francia Carrefour Spanyolországot választotta első mesterségesintelligencia-alapú megoldásának bevezetésére. Az AI.Carrefour…
Tovább olvasom >Kétszeres POP világbajnok a magyar Gösser Spritz display
Idén két világbajnoki címre is büszke lehet a hazai POP-szakma.…
Tovább olvasom >Legendás olasz panettone-gyártót vett az ír Valeo Foods
Újabb olasz cég felvásárlását jelentette be az ír székhelyű Valeo…
Tovább olvasom >