Növelik a biogáz-termelést a Magyar Cukor Zrt. kaposvári gyárában
Egy újabb fermentor építésével tovább növelik a biogáz termelését a Magyar Cukor (MC) Zrt. kaposvári gyárában; a berendezést az ősszel, a kampány indulásakor helyezik üzembe – tájékoztatta a társaság projektcége, a Biogáz Fejlesztő Kft. az MTI-t .
A projekt tervezett költsége meghaladja az egymilliárd forintot, amelynek felét a KEOP-programban elnyert európai uniós támogatás biztosítja.
Az új tartályban egy 120 napra tervezett kampány alatt 9 millió köbméter biogázt termelnek, ami elegendő lenne egy 20 ezer lakosú város éves hőigényének ellátására.
A kampányidőszakban a fel nem használt répaszeletből fejlesztett gázmennyiség csaknem teljes mértékben kiváltja a cukorgyár tulajdonában lévő erőmű alternatív tüzelésű kazánjainak földgázfelhasználását. A feldolgozási időn kívül egyéb alapanyagokból (melasz és korpa) megtermelt biogázt a gyár melaszszárító-állomása és központi fűtési rendszere, valamint a kaposvári városi fürdő használja majd fel.
A cukorgyár szakemberei által kidolgozott technológia alapján a rendszert a Biogáz Fejlesztő Kft. építi fel. Az első fermentorok 2007-ben készültek el, majd 2011-ben uniós támogatással az utó-fermentor. A megtermelt biogázt a cukorgyár üzemi erőművében használják fel hő- és villamos energia előállítására. A cél az, hogy a cukorgyártást néhány év múlva külső energiaforrások bevonása nélkül, a mezőgazdasági és feldolgozási melléktermékekre építve önellátóvá tegyék. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A Lidl bemutatta tizedik, jubileumi szakácskönyvét
A Lidl bemutatta 10. szakácskönyvét, amely közel 4 millió megjelent…
Tovább olvasom >Magyar női vízilabda támogatója lett a Helia-D
Együttműködési megállapodást jelentett be a Helia-D és az UVSE Vízilabda…
Tovább olvasom >Kacsából és a libából nagyjából ilyenkor esszük meg az éves mennyiséget
Hazánkban a kacsa- és a libahús fogyasztása döntően az ünnepi…
Tovább olvasom >