Növekedhetnek az élelmiszerárak a globális felmelegedés miatt
A globális felmelegedés és a szélsőséges időjárási viszonyok egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a mezőgazdaságra, ami világszerte jelentős inflációs kockázatot jelent – derül ki a Potsdami Éghajlatváltozási Kutatóintézet legújabb tanulmányából.
A kutatók szerint 2035-ig az átlaghőmérséklet emelkedése évente 3,2%-kal növelheti az élelmiszerárakat, míg az általános inflációt évente 1,18%-kal. A jelentés hangsúlyozza, hogy a hőmérséklet emelkedése különösen a forró régiókban és évszakokban okoz drasztikus áremelkedéseket, veszélyeztetve ezzel a központi bankok árstabilitási célkitűzéseit.
A tanulmány szerint a globális felmelegedés hatásai a gazdasági és emberi jólétre is kiterjednek, hiszen a magasabb élelmiszerárak további szegénységi kockázatot jelentenek világszerte.
Kapcsolódó cikkeink
OKSZ: Átlátszó szőnyeg alá söpri az inflációt az árrésstop
A lakosság háromnegyede szerint emelkednek az élelmiszerárak Magyarországon, és ebben…
Tovább olvasom >Bőséges termés, drága kenyér – Horvátországban a jó búzaév ellenére is nőnek az árak
Bár kivételesen jó búzaterméssel zárul a 2025-ös aratási szezon Horvátországban,…
Tovább olvasom >Tudatos táplálkozás – az okos döntések számítanak, nem a szigorú szabályok
Továbbra sem érzik a fogyasztók, hogy enyhülne rajtuk a magas…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nem minden boltban használható a 30 ezer forintos nyugdíjas élelmiszer-utalvány
Szeptember 1. és október 15. között kézbesítik azt a 30…
Tovább olvasom >Baba Kuponhét a Rossmann-nál – most először az Online Drogériában is elérhető a 10%-os kedvezmény
2025. augusztus 4. és 10. között ismét meghirdeti népszerű Baba…
Tovább olvasom >Több tízezer rendelést adtak már le a Kifli.hu új kedvezménypogramjában
Alig negyedév alatt érte el a 20 ezer főt a Kifli.hu Xtra…
Tovább olvasom >