Növekedhetnek az élelmiszerárak a globális felmelegedés miatt
A globális felmelegedés és a szélsőséges időjárási viszonyok egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a mezőgazdaságra, ami világszerte jelentős inflációs kockázatot jelent – derül ki a Potsdami Éghajlatváltozási Kutatóintézet legújabb tanulmányából.
A kutatók szerint 2035-ig az átlaghőmérséklet emelkedése évente 3,2%-kal növelheti az élelmiszerárakat, míg az általános inflációt évente 1,18%-kal. A jelentés hangsúlyozza, hogy a hőmérséklet emelkedése különösen a forró régiókban és évszakokban okoz drasztikus áremelkedéseket, veszélyeztetve ezzel a központi bankok árstabilitási célkitűzéseit.
A tanulmány szerint a globális felmelegedés hatásai a gazdasági és emberi jólétre is kiterjednek, hiszen a magasabb élelmiszerárak további szegénységi kockázatot jelentenek világszerte.
Kapcsolódó cikkeink
Főként a kenyér és a hamburger ára nőtt
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint az elmúlt…
Tovább olvasom >Romániában drágulással indult az új év, de a miniszterelnök tetoválással is megerősítette, hogy az áfát nem emelik
Romániában befagyasztották a közalkalmazotti béreket, a nyugdíjakat és a családi…
Tovább olvasom >MNB: átmenetileg emelkedik, de 2025-ben a három százalékos sávban alakulhat az infláció
A következő hónapokban átmenetileg emelkedik, 2025 egészében azonban jobbára a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nyílt Marketing Fórum a Magyar Termék Védjegyhasználatról – már lehet regisztrálni!
Idén február 20-án kerül megrendezésre a Magyar Termék Marketing Fórum,…
Tovább olvasom >Nagy Márton: itt a fordulat, a magyar gazdaság 2025-ben nagyobb növekedési pályára vált
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2024 utolsó negyedévében az…
Tovább olvasom >Az Unilever és a Tesco egyetért: fenntarthatóság nélkül nincs jövő
Az Unilever vezérigazgatója, Hein Schumacher szerint eljött az idő, hogy…
Tovább olvasom >