Növekedhetnek az élelmiszerárak a globális felmelegedés miatt
A globális felmelegedés és a szélsőséges időjárási viszonyok egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a mezőgazdaságra, ami világszerte jelentős inflációs kockázatot jelent – derül ki a Potsdami Éghajlatváltozási Kutatóintézet legújabb tanulmányából.
A kutatók szerint 2035-ig az átlaghőmérséklet emelkedése évente 3,2%-kal növelheti az élelmiszerárakat, míg az általános inflációt évente 1,18%-kal. A jelentés hangsúlyozza, hogy a hőmérséklet emelkedése különösen a forró régiókban és évszakokban okoz drasztikus áremelkedéseket, veszélyeztetve ezzel a központi bankok árstabilitási célkitűzéseit.
A tanulmány szerint a globális felmelegedés hatásai a gazdasági és emberi jólétre is kiterjednek, hiszen a magasabb élelmiszerárak további szegénységi kockázatot jelentenek világszerte.
Kapcsolódó cikkeink
Az élelmiszerek és alkoholmentes italok árnövekedése tovább gyorsult Ausztriában
Ausztriában a fogyasztói árak éves növekedési üteme az előzetes becsléssel…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: az árrésstop hatására számos élelmiszernél az árak csökkenése elérte akár a 40-50 százalékot is
Számos élelmiszernél az árak csökkenése elérte akár a 40-50 százalékot…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >További cikkeink
A piaci kihívások mellett is növekedni tudott a BioTechUSA-cégcsoport
Közzétette éves jelentését a tisztán hazai tulajdonú BioTechUSA-cégcsoport: a gazdasági…
Tovább olvasom >Több mint 13 tonna adomány gyűlt össze a NOE és a CBA közös húsvéti akcióján
Több mint 13 tonna adomány gyűlt össze a Nagycsaládosok Országos…
Tovább olvasom >Megnövelt kapacitással segíti a húsvéti visszaváltást a MOHU
Az ünnepek közeledtével várhatóan a boltok forgalma növekedni fog, így…
Tovább olvasom >