Növekedhetnek az élelmiszerárak a globális felmelegedés miatt
A globális felmelegedés és a szélsőséges időjárási viszonyok egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a mezőgazdaságra, ami világszerte jelentős inflációs kockázatot jelent – derül ki a Potsdami Éghajlatváltozási Kutatóintézet legújabb tanulmányából.
A kutatók szerint 2035-ig az átlaghőmérséklet emelkedése évente 3,2%-kal növelheti az élelmiszerárakat, míg az általános inflációt évente 1,18%-kal. A jelentés hangsúlyozza, hogy a hőmérséklet emelkedése különösen a forró régiókban és évszakokban okoz drasztikus áremelkedéseket, veszélyeztetve ezzel a központi bankok árstabilitási célkitűzéseit.
A tanulmány szerint a globális felmelegedés hatásai a gazdasági és emberi jólétre is kiterjednek, hiszen a magasabb élelmiszerárak további szegénységi kockázatot jelentenek világszerte.
Kapcsolódó cikkeink
Csökkentette az élelmiszerárakat az árrésstop és az online Árfigyelő bővítése
2025 áprilisában csökkent az infláció és az élelmiszerárak növekedési üteme…
Tovább olvasom >Komáromon túl olcsóbb az élet? – A magyar vásárlók tömegesen járnak Szlovákiába spórolni
Az Mfor.hu tesztje szerint a szlovákiai Komárom diszkontáruházaiban jelentős árkülönbségek…
Tovább olvasom >Csaknem 20 százalékkal olcsóbb élelmiszerek? A kormány elégedett az árréscsökkentés eredmnyeivel
„Egyre több terméket lehet olcsóbban megvásárolni az árréscsökkentésnek köszönhetően, az…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI Elemzés: EU-s források nélkül csak döcögne a hazai gazdaság
Idén május 1-én ünnepeljük uniós csatlakozásunk 21. évfordulóját. EU-s tagságunknak…
Tovább olvasom >Csökkentette az élelmiszerárakat az árrésstop és az online Árfigyelő bővítése
2025 áprilisában csökkent az infláció és az élelmiszerárak növekedési üteme…
Tovább olvasom >NGM: mindig fellépünk az indokolatlan áremelés ellen, a következő hónapokban tovább csökkenhet az infláció
Áprilisban az infláció mértéke 4,2 százalékra, míg az élelmiszerinflációé 5,4…
Tovább olvasom >