Növekedhetnek az élelmiszerárak a globális felmelegedés miatt
A globális felmelegedés és a szélsőséges időjárási viszonyok egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a mezőgazdaságra, ami világszerte jelentős inflációs kockázatot jelent – derül ki a Potsdami Éghajlatváltozási Kutatóintézet legújabb tanulmányából.
A kutatók szerint 2035-ig az átlaghőmérséklet emelkedése évente 3,2%-kal növelheti az élelmiszerárakat, míg az általános inflációt évente 1,18%-kal. A jelentés hangsúlyozza, hogy a hőmérséklet emelkedése különösen a forró régiókban és évszakokban okoz drasztikus áremelkedéseket, veszélyeztetve ezzel a központi bankok árstabilitási célkitűzéseit.
A tanulmány szerint a globális felmelegedés hatásai a gazdasági és emberi jólétre is kiterjednek, hiszen a magasabb élelmiszerárak további szegénységi kockázatot jelentenek világszerte.
Kapcsolódó cikkeink
Júniusban lassult az euróövezeti infláció
Az elemzői várakozásokkal összhangban lassult az éves infláció az euróövezetben…
Tovább olvasom >Lassult a német infláció júniusban, de az élelmiszerárak még emelkednek
Lassult a németországi infláció júniusban a német szövetségi statisztikai hivatal,…
Tovább olvasom >A magyar árak egyre tetszetősebbek, erre a külföldiek is rájöttek
Hosszabb időtávon, azaz az utóbbi másfél-két évtizedben komoly fordulat állt…
Tovább olvasom >További cikkeink
MBH Bank: 4,2 százalékra ugorhat jövőre a GDP-növekedés, de idén is tartható a 2,7 százalékos növekedési cél
Az MBH Bank elemzői a 2024-es évre 2,7 százalékos gazdasági…
Tovább olvasom >Vége az olcsó kínai holmik korának? Az EU vámokat vezet be
Az Európai Bizottság új intézkedéseket tervez bevezetni a kínai online…
Tovább olvasom >Az elmúlt évben 10 százalékkal csökkent a sörfogyasztás Magyarországon
Magyarországon értékesített sör mennyisége alig több mint 5,4 millió hektoliter…
Tovább olvasom >