Növekedett a sertésállomány Békés megyében
Nőtt a sertésállomány Békés megyében tavaly, több éves csökkenés után. A KSH 2014. június 1-jei állatszámlálási adatai szerint sertésből 4,5 százalékkal tartottak többet, mint egy évvel korábban.
A KSH legutóbbi, 2014. I-III. negyedéves jelentése szerint a növekedés mértéke elmarad az országosan mért 7,1 százalékos átlagértéktől. A megyében 2012-ben volt hasonló a sertések száma, akkor 267 ezer darabot számláltak, 15 százalékkal kevesebbet, mint 2011-ben, amikor még 347 ezres volt az állomány. A sertések száma 2013-ban érte el a mélypontot, 254 ezerre csökkent akkor.
Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetsége titkára az MTI-nek arról számolt be, hogy tagüzemeikben nőtt a hízósertés-kibocsátás. A sertéstartók jelentős beruházásokat valósítottak meg, és mivel nőtt az állatjóléti támogatások összege, javult a termelés hatékonysága. A termelői kedvet pozitívan befolyásolta a kormány által meghirdetett sertésstratégia és a takarmányárak mérséklődése – mondta.
A megye legnagyobb sertéstartó vállalkozásai között van a Dombegyházi Agrár Zrt., amely éves szinten 30-35 ezer hízósertést nevel.
Isztin Ferenc, a vállalat vezérigazgatója az MTI-nek kifejtette: a gazdaságban az elmúlt öt évben növelték a sertéstartás hatékonyságát, mintegy 1,5 milliárd forintot fordítottak a trágyakezelés korszerűsítésére, komplex tartástechnológia-fejlesztésre és fajtaváltásra. A beruházási programokkal sikeresen pályáztak az Európai és Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) elnyerhető EU támogatásokra. Hozzátette: 15 év alatt az egy anyaállatra jutó sertéskibocsátást 15 darabról 30-ra növelték. Az ágazat éves árbevétele a cégnél 1,5 milliárd forint.
Pallai József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei szervezetének osztályvezetője az MTI megkeresésére elmondta: a sertésállomány növekedésében a technológia-váltás mellett szerepet játszott az áfa csökkentése, ezzel fehéredett a piac.
Álláspontja szerint Békés megyében a sertéstartás érdemi bővülését a megyére külön kidolgozott sertésstratégia megvalósításával lehetne elérni, a programban résztvevő termelők megyei szintű szövetkezésével, kormányzati segítség mellett. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >Félidőhöz ért a magyar Női Unió ENAG projektje a magyar-szerb határtérségben
Digitális tudás, gyakorlati képzés és határon átnyúló összefogás: ezekre épít…
Tovább olvasom >Együttműködési megállapodást kötött az agrárkamara és az agrártudományi egyetem
Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Magyar…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Felfutóban a hazai ginpiac – A SPAR szerint a vásárlók egyre tudatosabbak, és nyitottak a magyar márkákra
A gin értékesítése az elmúlt években látványosan erősödött a magyar…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >