Növekedésre számítanak a pulykafeldolgozók
A válság ellenére jó évet zárnak és növekedésre számítanak a hazai pulykafeldolgozók. A Gallicoop, a Sága és a Gallfood vetélkedésébe jövőre beleszólhat a Zalabaromfi romjain induló vállalkozás is. A három vezető cég idén 80 ezer tonna pulykát dolgoz fel.
Egyszerre több csapás is érte a sárvári pulykabirodalmat, a Sága Foods Zrt.-t. Néhány napja elhunyt a tulajdonosa, Bernard Matthews, aki az anyavállalat, a brit Matthews-csoport emblematikus alapítója volt. Itthon a duplájára drágult a minőségi takarmánygabona, amelyet német és lengyel piacokról is kénytelen vásárolni a társaság. Közben az olcsóbb termékeket kereső hazai vásárlók egy része mást választ a nagy hozzáadott értékű sárvári készítmények helyett. Henk Slagt, a Sága holland vezérigazgatója állítja, az üzemeik így is jó kihasználtsággal működnek, ugyanakkor nem rejti véka alá, hogy 2009-hez képest az idén 10-20 százalékkal visszaesett nálunk a Sága-termékek iránti kereslet. A 2007-ben még 37 milliárd forintos árbevétel a válság első évében 33 milliárdra apadt, és a cég 1,4 milliárdos veszteséggel zárt. A reorganizáció, a leépítés is sokba kerül. Így bár tavaly az árbevétel félmilliárd forinttal ismét nőtt, milliárdos maradt a mínusz. Az idén viszont már nyereség várható.
A nagy rivális Gallicoopnak még szinte jót is tett a válság. Ahogyan hátrébb szorult a Sága, a vevők inkább a konkurensek, mindenekelőtt e cég termékeit rakták a kosárba. Pulykaboomot egyelőre nem emleget a hazai piacon Erdélyi István fő tulajdonos, elnök-vezérigazgató, de azért elégedettnek tűnik, s még jobb időkre számít. „Az exportpiacokon élénk, itthon pedig az ilyenkor szokásos a kereslet, de karácsony előtt még felível majd” – bizakodik. A Gallicoop legalább 2,8 millió pulykát vág le és dolgoz fel az idén, ami 38 ezer tonna élősúlynak felel meg, ez pedig 3 ezer tonnával több a 2009-es volumennél. A tavalyi 25,5 milliárd forintos árbevétel az idén így 27 milliárd forintra hízik, az adózás előtti eredmény pedig megközelíti az 1 milliárdot.
A rivális Sága árbevételi terveit nem árulta el Henk Slagt vezérigazgató, de elképzelhető, hogy a pulykapiac élén álló két nagy cég között változhat a sorrend. Erdélyi István a pulykamell és a felső comb termékeknél máris abszolút piacvezetőnek tartja a Gallicoopot, 58-59 százalékos részesedéssel, és a feldolgozott állatok mennyisége alapján is a saját cégét teszi az élre.
Jövőre, egy régi új szereplő visszatérésével, átrendeződés várható a tollasodó pulyka-cégek között. A csődbe ment, 2008-ban megszűnt Zalabaromfi Zrt. állattenyésztői két takarmánykeverővel – a Zala-Cerália Kft.-vel és az Első Zalai Takarmányipari Kft.-vel – szövetkezve, 270 millió forintos törzstőkével két éve megalapították a Zalai Baromfifeldolgozó Kft.-t. A törzstőke több mint 90 százaléka a pulyka- és csirketartóké. A társaság zöldmezős, 1,5 milliárd forintos beruházással új feldolgozót épít a Zala megyei Pacsai Ipari Parkban. A 3400 négyzetméteres, évi 0,8 millió pulykát és 2,5-3 millió csirkét feldolgozni képes üzem jövő júliusban kezdi a termelést. „Bízom benne, hogy a volt Zalabaromfi piacait átveszi az új üzem” – fogalmaz Bedő Tibor, a Zalai Baromfifeldolgozó Kft. ügyvezető igazgatója. Arra is számít, hogy visszatérnek azok a tulajdonos pulykatermelők, akik a csődbe ment vágóhíd helyett most a Ságának, a Gallicoopnak és a Gallfoodnak szállítanak. Bedő úgy kalkulál, hogy cégük színrelépésével a pulykatermékek piacán nem lesz túltermelés, csak átrendeződés, így nem lesz nehéz elhelyezni az árut – írja a Figyelő nyomán a tozsdeforum.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Éles árverseny és kihívások a magyar élelmiszeriparban
A magyar élelmiszerpiacon komoly árverseny alakult ki, mivel a forgalom…
Tovább olvasom >A magyar vásárlók stresszmentes karácsonyt szeretnének: online előre vásárolnak és 100 000 forint felett költenek ajándékokra
A magyarok idén több mint 100 000 forintot terveznek karácsonyi…
Tovább olvasom >Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >