Nőtt az ásványvíz eladása
A szénsavmentes ásványvizek lassabb és az ízesített vizek gyorsabb előretörése tavaly is folytatódott. Mivel a palackok súlyának csökkentése lassan elér a határaihoz, a cégek a termelés, a szolgáltatás optimalizálásával és az innovációs munka fokozásával próbálnak pozícióikon tovább javítani. Ez utóbbiba egyre inkább bevonják kereskedelmi partnereiket is, ami új távlatokat nyit meg a piacon.
A hűvös nyár dacára néhány százalékot nőni tudott tavaly az ásványvíz eladása a Nielsen piackutató adatai alapján. Nem állt meg a szénsavmentesek térnyerése: ma már nagyjából minden második eladott palack mentes.
Nő a saját márka, de a prémium is
– A tavalyi év tapasztalata, hogy a saját márkás, alacsony árkategóriájú termékek piaca, bár nőtt, de nem abban az ütemben, ahogy korábban, sőt, a prémium termékek piaci részesedése a saját márkás termékek rovására tudott bővülni – mondja Balogh Levente, a Szentkirályi Ásványvíz Kft. tulajdonos-ügyvezetője. – Saját eladásaink is ezt tükrözik: a Szentkirályi Ásványvíz a tavalyi év során sikeresen növelte mind eladásait, mind a piacrészét, idén januárban pedig, az ásványvízpiac minimális növekedése mellett, a Szentkirályi 5 százalékkal nagyobb eladást ért el az előző év ugyanezen időszakához képest.
Szintén évek óta tartó trend az ízesített termékek szegmensének fejlődése.
– Az idei év elejére közel 10 százalékos piacrészt szereztek meg maguknak, ami az előző év elejétől számítva 27,5 százalékos emelkedést jelent – informálja lapunkat Kozák Krisztina, a Magyarvíz Kft. marketingvezetője. – Az is látható, hogy a hazai ásványvízpiac fejlődését még mindig a saját márkás termékek generálják: növekedésük 4 százalék, amely meghaladja a teljes piac emelkedését, ezzel 44 százalékos részesedést szerezve maguknak. Ebből látható, hogy a hazai gyártók számára nélkülözhetetlen a saját márkák gyártásában történő részvétel, a gyártási költségek leszorítása céljából.
Letisztult árkategóriák
A márkatermékek ára az elmúlt 2-3 évben eleinte stagnált, az elmúlt bő egy évben pedig inkább csökkent.
– Oka, hogy így próbálnak lépést tartani a saját márkás termékek egyre nagyobb népszerűségével, keresletével – mutat rá Horváth Adrienn, az Aquarius-Aqua Kft. marketingmenedzsere. – A fogyasztók egyre inkább ráébrednek arra, amit cégünk is törekszik átadni üzeneteiben, hogy az alacsonyabb árpont nem egyenlő a rosszabb minőséggel, sőt! Minőségirányítási tanúsítványaink mellett mindig megfelelünk a multinacionális vállalatok rendszeres, szigorú auditjainak. Mindezt megnyugtató módon igazolja, hogy cégcsoportunk mindkét palackozó tagja Élelmiszer-biztonsági Díjat kapott.
Árfekvés tekintetében stabilizálódni látszik az első áras és saját márkás termékek, illetve a márkatermékek közötti árkülönbség, mondja Nemes József, a Pet-Pack Ipari és Kereskedelmi Kft. kereskedelmi igazgatója, aki hozzáteszi:
– A kettő közötti ártartományban még lehet fogyasztót találni, de ezt az igényt elég nehéz lekövetni a gyártói márkák akciózásával.
Véleménye szerint a diszkontok jól teljesítenek, de növekvésnek indult a szupermarket csatorna is, ahol márkáik közül főleg a Balfi és a Visegrádi hozott növekedést.
Keresettebb impulz kiszerelések
Az elmúlt évek trendjei alapján a természetes ásványvizek fogyasztóinak kialakult, stabil szokásai vannak a kiszerelések tekintetében.
– Az értékesítés háromnegyedét a Nielsen adatai szerint a másfél literes kiszerelés adja, aránya pedig stabil a kategórián belül – ismerteti Mucska Péter, a Coca-Cola HBC Magyarország vállalati kapcsolatok vezetője. – Márkánk, a NaturAqua 1,5 l-es és 0,5 l-es PET-kiszerelésekben érhető el a hipermarketek polcain, összhangban a fogyasztói szokásokkal. Azonban további megújulási lehetőségeket látunk a termékeinken, amelyekkel még közelebb hozhatjuk a fogyasztókat természetes ásványvizünkhöz.
– Érdekesség, hogy nem a diszkont kiszerelések (azaz a kétliteres vagy nagyobb kiszerelésű termékek) eladása nő, hanem a másfél literes, illetve annál kisebb kiszerelésű termékeké. Ez jellemzően stabilizálódó gazdasági helyzetben van így – osztja meg a Szentkirályi tapasztalatait Balogh Levente.
Fókuszban a palackok
Az innovációk egyik fő iránya továbbra is a minél inkább környezetbarát termelés és csomagolás.
Az Aquarius-Aqua Kft. például az elmúlt 10 évben a palackok súlyát 50 százalékkal csökkentette, ezáltal a környezetterhelést és szén-dioxid-kibocsátást is, és ez még csak a kezdet, mondja Horváth Adrienn. További lépéseket is tesznek a környezetvédelem terén, mégpedig úgy, hogy minél nagyobb arányban használnak PET-hulladékból újrahasznosított alapanyagot. Ennek a megvalósításához további folyamatos innováció és kutatás szükséges. A menedzsment ezért egy rendkívül izgalmas és egyedülálló PET-palack-feldolgozó projektbe kezdett Karcagon, egy Innovációs Központ keretein belül. Az itt folytatott munka megteremtheti annak a lehetőségét, hogy Magyarország a műanyag-hasznosítás kutatásában a világ élvonalába kerüljön.
Mindezeknek köszönhetően a tervezés alatt álló legújabb palackok nemcsak a kezelhetőség és a külcsín szempontjából felelnek majd meg a nemzetközi szintű elvárásoknak, hanem környezetvédelmi szempontból is új trendet diktálnak majd a piacon.
A Szentkirályi palackjai szintén nemrégiben újultak meg – mind a másfél literes, mind a félliteres. A fogyasztói visszajelzések pozitívak.
– Innovációs lehetőséget a szelektív hulladékgyűjtés során visszagyűjtött PET-palackok újrahasznosításában látunk – fűzi hozzá Balogh Levente.
Egyedibb kereskedelmi márkák
A palackok vékonyítása az elmúlt évek egyik legelterjedtebb trendje, de a csomagoláson nem lehet a végtelenségig „faragni”.
– Nagy kihívást jelent egy megfelelően alacsony grammsúllyal rendelkező palack, amely csökkentheti a környezetszennyezést, hiszen kisebb PET-igénnyel bír. Azonban figyelembe kell venni a palack teherbíró képességét is – figyelmeztet Kozák Krisztina.
Nemes József elmondja, hogy a Pet-Packnál eddig sem voltak hívei a csomagolási grammsúlyok csökkentésének – szerintük a termékek elérték azt a határt, amit már nem illik átlépni.
– Éppen ezért támogatjuk az egyik diszkontlánc minőség irányába történő törekvéseit. Ez alatt a kereskedelmi márkák egyedivé tételét és csomagolását értem – mondja a kereskedelmi igazgató. – Az ásványvizeket kétféleképpen szokták minősíteni: összetétel és csomagolás alapján. Három üzemben gyártunk, ebből kifolyólag három különböző összetételben tudjuk partnereinket kiszolgálni. A csomagolás minőségéből, ahogy említettem, nem engedünk, sőt elsőáras Pannon-Aqua termékünket januártól új, stabilabb palackokban gyártjuk.
Közös munka, közös siker
Az Aquarius-Aqua termékfejlesztéseinek mozgatórugója az ízesített vizek közkedveltségének növekedése. A szegmensben a saját márkás kategória alapjait a cég rakta le. Az Albertirsán palackozott ízesített vizeinek sikerességét az is bizonyítja, hogy 2014-ben egy partnerüknek palackozott, citrom ízű vizük lett a legfinomabb egy országos ismertségű internetes oldal szerint.
– Így nem árulunk el nagy meglepetést azzal, hogy ebben a kategóriában idén is lesznek újdonságaink, sőt, ami az ízvilágokat illeti, e tekintetben lesz meglepő fordulat is – ígéri Horváth Adrienn.
Üzletpolitikájuk fókuszában elsődlegesen továbbra is saját márkás partnereik kiszolgálása, sikerességük elősegítése áll.
– Mivel az ilyen típusú együttműködés egyrészt bizalmi feladat, másrészt a termékek sikeressége közös felelősség, ezért minden eszközzel stratégiai partnereink eladásainak növelésére koncentrálunk – hangsúlyozza a marketingmenedzser. – Ez a gyakorlatban a kommunikáció, a csomagolás, a termékfejlesztések közös kialakítását jelenti.
Kert a palackokban
A Szentkirályi is az ízesített vizek szegmensében rukkol elő újdonsággal a szezonra: az év első felében vezetik be a Szentkirályi Virágoskert termékcsaládot. A Virágoskert termékek egyediségét az adja, hogy nemcsak különleges gyümölcsízekkel, de ehető virágok kivonatával is gazdagították őket. A Szentkirályi Virágoskert először három (dinnye-lótuszvirág, citromfű-lemon-lime és gránátalma-százszorszép) ízben lesz elérhető.
Az ásványvizek árharcos piacán a Szentkirályi a prémium kategóriában versenyez, ennek megfelelő marketingkommunikációval.
– Kampányainkban az ATL- és BTL-eszközöket, valamint az egyéb alternatív médiamegoldásokat egymás mellett, egymást kiegészítve használjuk – mondja Balogh Levente. – Az ATL-kommunikációnkban hagyományosan kiemelkedő szerepet tölt be a tv, emellett kifejezetten erősíteni törekszünk az online és digitális megjelenések terén, de hirdetünk a sajtóban és rádióban is, és egyre nagyobb figyelmet fordítunk a direktmarketing-eszközökre, a fogyasztókkal való közvetlen kommunikációra is.
A Szentkirályi állandóan megbízhatóan nyújt kiváló minőséget fogyasztóinak, valamint hűségpromóciókkal igyekszik megköszönni vásárlóinak a márkába vetett bizalmat.
Kiszolgálás magasabb szinten
A Magyarvíz Kft. pozitív évet zárt, mind a Mizse, mind a Primavera márkái jól szerepeltek: előbbi 9, utóbbi 19 százalékot növekedett az előző évhez képest.
– Cégünk pozitívan áll az idei év elé is – mondja Kozák Krisztina. – Optimizmusunk egyik oka újonnan elkészülő raktárépületünk, amellyel még pontosabbá és megbízhatóbbá tudjuk tenni a kiszolgálást a partnereink felé, különösen a nyári főszezonban. Kiemelt fontosságúnak tartjuk a környezettudatosságot is, ennek jegyében napelemekkel szereljük fel épületeinket. Portfóliónkban olyan környezetbarát, „zöld palackos” termék is szerepel, melynek előállítása során a CO2-kibocsátást 30 százalékkal csökkenteni tudtuk.
A cégnél is érzékelik a 0,5 literes kiszerelés népszerűsödését, aminek elsősorban Mizse márkájuk a haszonélvezője.
– Az ásványvizek között, ahol a márkahűség mértéke igen alacsony, és a vásárlók leginkább árat vesznek, a legfontosabb a megfelelő ár. Sajnos az elmúlt évek makrogazdasági intézkedéseinek terhei a gyártókat sújtják, és az árban ez rendkívül nehezen érvényesíthető – jegyzi meg Kozák Krisztina. – Hasonlóan fontos a termékek elérhetősége, vagyis a disztribúció és a láthatóság. Tehát a jó kihelyezés, a megfelelő merchandising, a polcvégek, mint BTL-eszközök kiemelt jelentőséggel bírnak.
Egzotikusabb ízek várhatók
A tavalyi évben a Pet-Pack márkatermékeinek (Visegrádi, Pannon-Aqua és Balfi) értékesítése a stagnáló piac ellenére növekedett, tudjuk meg Nemes Józseftől. A saját márkás termékek viszonylatában pedig az új szerződéseiknek köszönhetően jelentős előrelépést értek el.Termékfejlesztéseikben ők is új ízvariációkon dolgoznak. – Az olyan alapízek, mint a citrom, a bodza, vagy a málna, megbízhatóan szerepelnek, a palettát egzotikusabb ízekkel szeretnénk bővíteni – árulja el a kereskedelmi
igazgató.
Az erős árverseny miatti, nagyon szűk árrés nem teszi lehetővé jelentős ATL-költéseket, fűzi hozzá. A marketingmixben ezért a BTL-dominál, ezen belül is nagy szerep jut majd a kreatív megoldásoknak. Instore aktivitásban a displayeknek szánnak nagyobb szerepet.
Szalai L.
Kapcsolódó cikkeink
Önálló vállalkozásba szervezi víz- és prémiumital-üzletágát a Nestlé
A jövő év elejétől globálisan önálló vállalkozásba szervezi víz- és…
Tovább olvasom >6-os pakk, 2024 – A nap képe
A kanadai sziklagleccserből származó Rök víz arculatához a fenntarthatóság gondolata…
Tovább olvasom >Szakértő: biztonságosan fogyasztható a csapvíz Magyarországon
Magyarország túlnyomó részén biztonságos, egészséges és korlátozás nélkül fogyasztható a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Hogyan fognak az európaiak vásárolni az idei ünnepi szezonban?
A ShopFully és az Offerista Group az „Holiday Shopping Study…
Tovább olvasom >Az irodapiacon túlkínálat, a kiskereskedelmi ingatlanok és szállodák terén visszatérő kereslet várható 2025-ben
A magyar kereskedelmi ingatlanpiacot jelenleg a tranzakciószámok csökkenése és a…
Tovább olvasom >Czomba Sándor: jövőre kilenc százalékkal nő a minimálbér
Jövőre kilenc, két év múlva tizenhárom, három év múlva pedig…
Tovább olvasom >