Balfi: vezető pozíció az ezresek klubjában
Kedvező élettani hatásai miatt tovább növekedett 2012. első felében a magas (1000 milligramm/liter feletti) oldott ásványianyag-tartalmú ásványvizek fogyasztása Magyarországon, a kánikula miatt főleg nyáron ugrott meg a fogyasztásuk.
A hazai palackozottvíz-fogyasztás a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács (MÁSZT) adatai szerint 2012. második negyedévében közel azonos volt az előző év megfelelő időszakának fogyasztásával. A szövetség tagjai a második negyedévben 336 millió liter ásvány-, forrás- és egyéb vizet palackoztak. A fogyasztás 97,8 százaléka természetes ásványvíz, 0,9 százaléka forrásvíz volt, a gyógyvizek és a dúsított vízalapú italok aránya 0,2-0,2 százalék, az ízesített vizek aránya pedig 1 százalékot ért el.
Az ásványvizeken belül külön szegmenst képez az „ezresek klubja”, azaz a literenként legalább 1000 milligramm oldott ásványianyagot tartalmazó vizek csoportja. A klubnak jelenleg hat tagja van: Balfi, Theodora Kékkúti, Parádi, Aqua Mathias, Visegrádi és Pávai Vajna. Ezeknek a márkáknak az összesített piaci részesedése az Euromonitor International 2012 áprilisában készült felmérése szerint meghaladja a 12 százalékot.
A szegmens egyik meghatározó márkája a Balfi ásványvíz, amelynek oldott ásványianyag-tartalma literenként 1890 milligramm. Nemes József, a terméket forgalmazó Pet-Pack Kft. kereskedelmi vezetője elmondta: kedvező élettani hatásai miatt a nyári hónapokban mindig megugrik a magas ásványianyag-tartalmú vizek fogyasztása, a nyáron a kánikulai napoknak köszönhetően például augusztusban 11 százalékkal több Balfi ásványvizet értékesítettek, mint egy évvel korábban. A termék piaci részesedése alapján, a Theodora és a Visegrádi mögött a harmadik helyet foglalja el a rangsorban.
A magas oldott ásványianyag-tartalmú ásványvizek kedvező élettani hatása orvosilag igazolt. A fokozott testmozgás vagy a hőség hatására bekövetkező izzadás jelentős folyadék- és ásványianyag-vesztést eredményez, amely dehidratációs tüneteket (szomjúság, türelmetlenség, étvágytalanság, bőrpír, émelygés, emelkedő pulzusszám) okozhat. A veszteség pótlásának legalkalmasabb módja olyan ásványvizek fogyasztása, amelyek megfelelően nagy mennyiségben tartalmazzák azokat az elemeket (lítium, magnézium, hidrogén-karbonát, kalcium), amelyek a szervezet víz- és ásványianyag-háztartásának gyors helyreállításához szükségesek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >Gyors, egyszerű, hatékony innovációiért díjat kapott a K&H
Idén harmadik alkalommal, összesen tíz kategóriában díjazta a Visa a…
Tovább olvasom >