Nő a termelésbe vont terület és a hatékonyság, de az árak is emelkednek
A következő évtizedben minden bizonnyal felgyorsul a világ gabonatermelésének növekedése, mert emelkednek az árak, növekszik az igény a bioüzemanyagok alapját képező növények iránt.
A fejlődő országok egyre nagyobb területeket vonnak be a
termelésbe az élelmiszer-ellátás javítása céljából – derül ki a Gazdasági
Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), valamint az ENSZ Élelmiszer és
Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) tegnap közzétett közös elemzéséből.
Az OECD és a FAO szakértői hangsúlyozták, hogy a hozamok javulása is hozzájárul
a termelés növekedéséhez az elmúlt években tapasztalt visszaesés után, amely
miatt harminc év óta világszerte a legalacsonyabb szintre estek a készletek. A
két szervezet előrejelzése szerint kilenc év múlva, 2016-ra 1,2 milliárd tonna
lesz a világ gabonatermelése, ebből 673 millió tonna lesz a búza.
A termelés továbbra is az Egyesült Államokban, Kanadában, az Európai Unióban,
valamint Kínában, a búzát tekintve pedig Indiában fog összpontosulni, és ezek
fogják adni a jövőben is a világ gabonatermelésének legalább a felét.
Élelem vagy üzemanyag?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Öt markáns trend alakítja a globális üzleti szolgáltatóközpontok jövőjét
A világ vezető üzleti szolgáltató vállalatai átfogó digitális stratégiákkal, generatív…
Tovább olvasom >Kék bolygó: az élelmiszerhulladékot már rövid távon is hasznosítani kellene biogázként vagy takarmány alapanyagként
Az élelmiszerhulladékot már rövid távon hasznosítani kellene biogázként vagy takarmány…
Tovább olvasom >Túl sok az ipari kémia a tányéron: az ultrafeldolgozott élelmiszerek terjedése már az uniós szabályozók figyelmét is felkeltette
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF – ultra-processed foods) aránya drasztikusan megnőtt…
Tovább olvasom >