Nő a termelésbe vont terület és a hatékonyság, de az árak is emelkednek
A következő évtizedben minden bizonnyal felgyorsul a világ gabonatermelésének növekedése, mert emelkednek az árak, növekszik az igény a bioüzemanyagok alapját képező növények iránt.
A fejlődő országok egyre nagyobb területeket vonnak be a
termelésbe az élelmiszer-ellátás javítása céljából – derül ki a Gazdasági
Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), valamint az ENSZ Élelmiszer és
Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) tegnap közzétett közös elemzéséből.
Az OECD és a FAO szakértői hangsúlyozták, hogy a hozamok javulása is hozzájárul
a termelés növekedéséhez az elmúlt években tapasztalt visszaesés után, amely
miatt harminc év óta világszerte a legalacsonyabb szintre estek a készletek. A
két szervezet előrejelzése szerint kilenc év múlva, 2016-ra 1,2 milliárd tonna
lesz a világ gabonatermelése, ebből 673 millió tonna lesz a búza.
A termelés továbbra is az Egyesült Államokban, Kanadában, az Európai Unióban,
valamint Kínában, a búzát tekintve pedig Indiában fog összpontosulni, és ezek
fogják adni a jövőben is a világ gabonatermelésének legalább a felét.
Élelem vagy üzemanyag?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Drágítja az élelmiszert, hogy túl sok kézen megy át? – Ellátási láncokról és a „rövidítés” illúziójáról beszélt Éder Tamás
Sokan gondolják úgy, hogy az élelmiszerek árából le lehetne faragni,…
Tovább olvasom >A FAO elismerésben részesíti a fiatal gazdákat
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) jelöléseket vár a Fiatal…
Tovább olvasom >Óvatosabban toboroznak a cégek jelenleg, mint ahogyan azt év elején tervezték
Az átlagos jelentkezőszámok továbbra is különösen magasnak számítanak a magyarországi…
Tovább olvasom >