Nő a magyarországi mézfogyasztás
Egyre többen fogyasztanak mézet Magyarországon, ez a tudatos táplálkozás fejlődését és a javuló jövedelmi viszonyokat tükrözi – mondta az agrárgazdaságért felelős államtitkár a XXVIII. jászberényi Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozó megnyitóján.
Czerván György kiemelte: a Földművelésügyi Minisztérium folyamatosan szorgalmazza, hogy „a hazai termékek legjobbika” a lehető legrövidebb úton, Magyarországon találjon gazdára, a magyar fogyasztók asztalának kínálatát gazdagítsa, az ő egészségüket szolgálja.
Az államtitkár hangsúlyozta, hogy bár az országosan kiemelkedő mézhozam ötödik éve várat magára és idén is gyenge- közepes méhészévet tudhatnak a méhészek maguk mögött, a méhészeti ágazat továbbra sem veszített vonzerejéből. Hozzátette: a hazai méhállomány méhcsaládjainak száma meghaladja az egymilliót, ami európai szinten Görögország után a második legnagyobb méhsűrűséget jelenti, csaknem 20 ezer méhész foglalkozik ezzel a szakmával.
„Mézünk többségében a nyugatra fekvő országok fogyasztóinak asztalára kerül” – tette hozzá Czerván György. Ehhez kapcsolódóan az államtitkár szólt az ágazat eredményességét jelentősen befolyásoló magyar méhészeti nemzeti programról is. Czerván György szólt arról, hogy 2016 augusztusától a méhészeti nemzeti program jogszabályi háttere megváltozik, a korábbi jogcímek mellett a termékfejlesztést és a piacra jutást segítő alprogramon is dolgozik az agrártárca.
A megnyitó után a 2015-ben alapított Zsidei Barnabás-díjat a jászapáti származású, jelenleg Gödöllőn élő Ludányi István méhész vehette át Zsidei Barnabás özvegyétől. A húsz éve elhunyt jászdózsai származású Zsidei Barnabás méhészeti szakírói tevékenységét, gyakorlati és kutató munkáját mintegy ezer cikk, háromszáz hazai és külföldi előadás és 170 ezer saját nevelésű méhanya tanúsítja.
A mézvásárral egybekötött nemzetközi méhésztalálkozó a méztermelők, a méhészeti eszközgyártók és forgalmazók legnagyobb magyarországi szakmai eseménye.
A hazai és külföldi kiállítók többsége méhészeti eszközgyártóként és forgalmazóként kínálja áruját, a mézből készült termékek eladói pedig kóstolókkal és bemutatókkal invitálták a vevőket standjukhoz. A rendezvény szakmai részén a méhészeti termékek a gyógyászatban betöltött szerepéről, a magyar és lengyel méhészegyesületek együttműködési lehetőségéről, a méhes megporzás jelentőségéről, a mézpiaci elemzésekről, valamint az Országos Magyar Méhész Egyesület munkájáról esett szó. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Októberi teaárak: miért lett ilyen drága a magyarok kedvenc forró itala?
A teafogyasztási szokásokra az infláció és az alapanyagok áremelkedése jelentős…
Tovább olvasom >Az se baj, ha csak édes – A nap képe
Merthogy a méztől ezt várjuk el, de azért vannak, akiknek…
Tovább olvasom >Válságban a magyar méztermelés: aszály és importméz nehezíti a helyzetet
Hazánkban egyre súlyosabb problémát jelent a méztermelés drasztikus csökkenése, amelynek…
Tovább olvasom >További cikkeink
Érdemes a hazai szárnyasokat választani Márton-nap alkalmából
Idén sem hiányozhat a Márton napi asztalról a libapecsenye. A…
Tovább olvasom >Márton-nap előtt: drágulásra számíthatunk a liba és kacsa esetében?
November 11-én, Szent Márton napján a hagyomány szerint libát illik…
Tovább olvasom >Rendkívüli fogyasztóvédelmi ellenőrzést indítanak az ételfutár cégeknél
A fogyasztóvédelemért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium rendkívüli fogyasztóvédelmi vizsgálatot indít a…
Tovább olvasom >