NKFH-NAV: közös akció az élelmiszerbiztonság erősítése és az élelmiszerhamisítási elleni küzdelem jegyében
A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) együttműködve részt vett a nemzetközi OPSON műveletben, amelyet az INTERPOL és az EUROPOL szervezett az élelmiszerhamisítás elleni küzdelem jegyében; az ellenőrzés során több mint 100 jogsértést tártak fel – közölte az NKFH szerdán az MTI-vel.
A műveletben a különböző országok vámhatóságai és élelmiszerbiztonsági szakemberei működnek együtt a fogyasztók védelme érdekében.
A cél az élelmiszerlánc biztonságának növelése, a hamisított vagy nem megfelelő minőségű élelmiszerek felkutatása és a forgalomból kivonása, valamint az európai és nemzeti jogszabályok betartásának ellenőrzése volt
– ismertette az NKFH.
Az OPSON keretében végzett vizsgálatok különös figyelmet fordítottak az élelmiszerbiztonsági és fogyasztóvédelmi előírások betartására.
Kiemelték, hogy az élelmiszerhamisítás nem csupán gazdasági károkat okoz, hanem komoly egészségügyi kockázatot is jelenthet a fogyasztók számára. A hamisított vagy nem megfelelően jelölt termékek megtéveszthetik a vásárlókat, illetve allergiás reakciókat, akár súlyos egészségügyi problémákat is okozhatnak.
A művelet keretében az NKFH munkatársai három ellenőrzött egységben összesen 113 terméktétel vizsgálatát végezték el. Több mint 100 jogsértést tártak fel, 26 tételt lejárt minőségmegőrzési idő miatt azonnali hatállyal kivontak a forgalomból, míg 87 tételnél különböző jelölési hiányosságokat azonosítottak, így ezen termékek forgalmazását további feltételekhez kötötték. A feltárt jogsértések nyomán a bírságok kiszabása folyamatban van
– tették hozzá.
A közlemény idézte Német-Weingartner Lillát, az NKFH elnökét, aki elmondta: „az NKFH és a NAV közös fellépése hozzájárul a magyar piac tisztaságának megőrzéséhez, valamint a fogyasztók jogainak és egészségének védelméhez. Az OPSON művelet során szerzett tapasztalatokat a jövőbeni ellenőrzések során is hasznosítani fogjuk, és továbbra is kiemelten kezeljük az élelmiszerbiztonsági jogszabályok betartatását.”
A hatóságok felhívják a figyelmet arra, hogy a fogyasztók is jelentős szerepet játszanak az élelmiszerbiztonság fenntartásában. Érdemes figyelni a termékek csomagolásán található információkat, a minőségmegőrzési időt, valamint a jelölések pontosságát. Amennyiben bármilyen szabálytalanságot vagy gyanús terméket észlelnek, azt érdemes jelenteni az illetékes hatóságok felé.
Az NKFH a jövőben is rendszeresen végez célzott ellenőrzéseket, hogy visszaszorítsa az élelmiszerhamisítást és biztosítsa a magyar fogyasztók egészségét és biztonságát – írta az NKFH.
Kapcsolódó cikkeink
Mikroműanyagok az üveges italokban
Egy friss francia kutatás szerint az üvegpalackos italok több mikroműanyagot…
Tovább olvasom >Az NKFH országos olívaolaj razziát indít az élelmiszerhamisítás visszaszorítása érdekében
A fogyasztók egészségének védelme és az élelmiszerhamisítás visszaszorítása érdekében a…
Tovább olvasom >Rovarölő szer tartalom miatt visszahívták a Spring Happiness márkájú licsi konzervet
Az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági gyors riasztási rendszerén (RASFF)…
Tovább olvasom >További cikkeink
Rekordszinten a vállalatvezetők elköteleződése a fenntarthatóság iránt
A K&H fenntarthatósági index legfrissebb adatai szerint a vállalatvezetők hozzáállása…
Tovább olvasom >Kismértékben emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe júniusban a hús, tejtermékek és növényi olajok drágulása miatt
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Mitől tízszereződhet meg egy-egy bor ára?
Kevesebben vannak világszerte, mint ahány ember járt az űrben, számuk…
Tovább olvasom >