NGM: erősíteni kell a turizmusban a minőségre törekvést
Glattfelder Béla gazdaságszabályozásért felelős államtitkár szerint erősíteni kell a magyar turizmusban a minőségre törekvést az ágazat rekordteljesítményének fenntartásához. A Magyar Turizmus Minőségi Díj pályázat 10. jubileumi átadásán kedden, Budapesten aláírták a védjegyrendszer akkreditációjának újabb ötéves meghosszabbítását is.
Az államtitkár úgy fogalmazott: nagy szükség van arra, hogy a magyar turizmusban – ahogy a gazdaság más szegmensében is – erősítsék a minőségre törekvést, hiszen a nemzetközi verseny egyre kegyetlenebb kihívásokat állít.
Hozzátette, hogy a turizmus kiemelkedően jól teljesít, 2014-ben rekordévet zár, a gazdaság teljesítményéhez, a GDP-hez ilyen magas mértékben hozzájáruló idegenforgalommal az ország még nem rendelkezett. Az ágazat további erősítéséhez szükség van a szolgáltatások minőségének fenntartására, megújítására, ennek egyik módja a Magyar Turizmus Minőségi díj, amelyet 2014-ben 31 szolgáltató – köztük 21 szálláshely és 10 vendéglátóhely érdemelt ki. Arról is beszélt, hogy több éven át, kormányváltáson átnyúlóan zajlott a minőségbiztosítási elismerési rendszer előkészítése, amely az elmúlt tíz évben az unió által akkreditált minőségi díjjá vált.
Faragó Péter, a Magyar Turizmus (MT) Zrt. vezérigazgatója kiemelte: a zrt. pályázati programjának célja a kis- és középvállalkozások, szolgáltatók minőségi munkájának segítése, és jobb piacra jutási lehetőség biztosítása számukra. Rámutatott arra, hogy a turizmus a gazdaság húzóágazatává vált. Az idei évben a cél ezeknek az eredményeknek a megismétlése, és meghaladása – szögezte le. A díjazottak a szakma legkiválóbbjai, 2014-ben a legtöbbet tettek a turizmus és a vendéglátás hírnevének öregbítéséért.
A díjátadón az önkéntes jelentkezésen alapuló védjegyrendszer akkreditációját újabb öt évre, 2020-ig meghosszabbította a HOTREC, a Szállodák és Vendéglátóhelyek Európai Szövetsége.
Christian de Barrin, a HOTREC vezérigazgatója köszöntőjében arról beszélt, hogy az MT Zrt. programjában részt vevők száma évről-évre egyre gyarapszik, ami hozzájárul Magyarország, mint minőségi úti cél hírnevéhez. Bejelentette: az MT Zrt. pályázatát a HOTREC a legkisebb kétséget kizáróan fogadta el, döntésük értelmében a díjnyertes éttermek és szállodák jogosultak a European Hospitality Quality (EHQ) minősítési rendszer elismerést jelző Q jel használatára is.
Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnöke fontosnak nevezte a minőségről szóló folyamatos tájékoztatást. Kitért arra, hogy a minőség elismerésének különböző rendszerei ismertek, a Magyar Turizmus Minőségi Díj és Hotelstars egymást kiegészítik. Utóbbi igazgatótanácsának Magyarország az elnöke, és jelenleg Budapesten ülésezik.
A Magyar Turizmus Minőségi Díj pályázatot évente egyszer hirdeti meg a Magyar Turizmus (MT) Zrt., a díj 3 évig érvényes, nyertese ez idő alatt jogosult a Q-logó és a cím használatára. Jelenleg 84 szálloda, 19 étterem, összesen 103 szolgáltató bejáratánál látható a tábla. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Magyar fejlesztésű AI-szoftver írja át a nemzetközi üzleti világot a vendéglátóiparban
A 100%-ban magyar fejlesztésű Everguest Intelligence AI-szoftver nem csupán egy…
Tovább olvasom >Megugrik az európaiak utazási kedve: A 2024-es év őszi és téli szezonjának utazási trendjei
Az Európai Utazási Bizottság (ETC) legújabb kutatása szerint jelentős növekedés…
Tovább olvasom >Közel 13 százalékkal nőtt a külföldi turisták száma Romániában 2023 első kilenc hónapjában
Romániában 12,8 százalékkal nőtt a külföldi turisták száma 2023 első…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megugrik az európaiak utazási kedve: A 2024-es év őszi és téli szezonjának utazási trendjei
Az Európai Utazási Bizottság (ETC) legújabb kutatása szerint jelentős növekedés…
Tovább olvasom >Hello METRO, HelloPay!
Júliustól a METRO kínálatából, valamint a nagykereskedelem értékesítőin keresztül országszerte…
Tovább olvasom >Közel 13 százalékkal nőtt a külföldi turisták száma Romániában 2023 első kilenc hónapjában
Romániában 12,8 százalékkal nőtt a külföldi turisták száma 2023 első…
Tovább olvasom >