Népszerűek az olasz bioélelmiszerek
2024-ben az olasz bioélelmiszer-piac több mint 6,5 milliárd eurós forgalmat ért el, ami 5,7%-os növekedést jelent az előző évhez képest – derül ki a Nomisma Observatory adataiból, melyekről az ESM számolt be. Az otthoni fogyasztás 5,7%-kal 5,2 milliárd euróra nőtt, míg a vendéglátóipari szektor növekedése lassult e téren és 1,3 milliárd euróra mérséklődött. Az olasz bioélelmiszerek exportja tavaly 7%-kal, 3,9 milliárd euróra bővült 2023-hoz képest.
Bioélelmiszerekből a legtöbb továbbra is a szupermarketekben és hipermarketekben fogy, amelyek forgalma tavaly meghaladta az 1,6 milliárd eurót. Ezzel egyidejűleg az összes modern kereskedelmi csatorna bioélelmiszer-forgalma 3,3 milliárd euróra emelkedett (+5,3%). A diszkontláncok 6%-kal 350 millió euróra növelték forgalmukat, míg az online értékesítés 0,4%-kal mérséklődött. A bioszaküzletek 1 milliárd eurós forgalmat bonyolítottak, ami 9%-os bővülést jelent.
Az olasz bioélelmiszer legfontosabb exportpiacai Németország, Franciaország, Skandinávia, Benelux-államok és az Egyesült Államok. Az olasz biotermékeket a külföldi fogyasztók kiemelkedő minőségűnek tartják, különösen az USA-ban (45%).
Biotermékek vásárlásakor a származás számít leginkább a fogyasztóknak – 47% figyel olasz vagy helyi beszerzésre, míg 34% a PDO/PGI, azaz oltalom alatt álló eredetmegjelölést, illetve oltalom alatt álló földrajzi jelzést keresi. A fenntartható csomagolás és a növényi alapú bioélelmiszerek iránti érdeklődés egyaránt 20%-kal nőtt.
A fogyasztók úgy érzik, a biotermékek jelentik a legbiztosabb garanciát az egészség (30%), a környezetbarát jelleg (24%) és minőség (12%) szempontjából.
A Nomisma szerint az olasz eredet és a bio minősítés az olasz élelmiszerek nemzetközi versenyképességét növelő tényezők, amit egy „Made in Italy” bio logó még tovább erősíthetne.
Kapcsolódó cikkeink
Friss kiskereskedelmi elemzés készült az ökoszektorról
Régóta várt adatokat publikált a közelmúltban az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet…
Tovább olvasom >Több mint 2,1 milliárd eurót fektetett be Olaszországban a Lidl öt év alatt
A Lidl Italia az elmúlt öt évben több mint 2,1…
Tovább olvasom >A házikert a magyar családok rejtett erőforrása
Meghatározó jelentőségű a házikerti termelés a jó minőségű és egészséges…
Tovább olvasom >További cikkeink
„Ha ez így folytatódik, eltűnnek az akciók” – interjú Pálinkás Zsolttal, a Tesco Magyarország vezérigazgatójával
2025 tavaszán a hazai élelmiszer-kiskereskedelem egyik legfontosabb szereplőjét, a Tescót…
Tovább olvasom >Spórol, rákeres az interneten, akcióra vadászik – így vásárol Európa 2025-ben
Az európai vásárlók 58 százaléka továbbra sem számít vásárlóerejének javulására…
Tovább olvasom >Hamburgerkép 2025 – így esznek hamburgert a magyarok
Magyarország kedvence egyértelműen a marhahúsos hamburger, lehetőleg sok sajttal, baconnel,…
Tovább olvasom >