Nemzetközi díjat alapítottak a világhírű séf javaslatára
A gasztronómia társadalomformáló erejének elismerését szolgáló nemzetközi díjat alapított a Baszk Kulináris Központ Joan Roca, a világ egyik legjobb szakácsa kezdeményezésére.
A 100 ezer euró (31 millió forint) értékű Basque Culinary World Prize odaítéléséről minden évben a világ meghatározó séfjeiből álló szakmai zsűri fog dönteni.
„A humanista konyha a jövő konyhája” – indokolta a kezdeményezést Joan Roca, a három Michelin-csillagos séf, akinek testvéreivel közös geronai étterme, az El Celler de Can Roca kétszer is megkapta a világ legjobb étterme címet a tekintélyes Restaurant magazintól.
Joan Roca az ENSZ jószolgálati nagyköveteként fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a séfek egyre inkább elkötelezettek a fenntartható társadalom mellett, és így képesek befolyásolni környezetüket. Úgy véli, valóságos forradalmat indíthatnak el, hogy az emberek tudatában lehessenek annak, mennyire fontos, hogy mit vesznek, hogyan főznek, és mekkora jelentősége van az újrahasznosításnak is.
Ezt a társadalmi hozzájárulást, az újító kezdeményezéseket kívánják elismerni a díjjal, legyen az kulináris innováció vagy olyan projekt, amely a társadalmi felelősségvállalásról, a fenntarthatóságról, a gazdasági vagy a kulturális fejlődésről szól. A lényeg, hogy megfeleljen annak a szellemiségnek, miszerint a gasztronómia révén jobbá lehet tenni a világot.
A díjra nem lehet jelentkezni, a kollégák jelölik egymást, akik lehetnek séfek, vendéglősök vagy gasztronómiai újságírók is. A nevezéseket a világ minden tájáról várják április 30-ig.
Egy nemzetközileg elismert szakemberekből álló testület kiválasztja a 20 legígéretesebb jelöltet, a végső döntést július elején hozza meg a világhírű séfek alkotta zsűri, amelynek Joan Roca mellett tagja a brit Heston Blumenthal, az olasz Massimo Bottura, a francia Michael Bras, a dán René Redzepi, a brazil Alex Atala, a perui Gastón Acurio és a szintén spanyol Ferran Adriá.
A győztesnek olyan projektre kell fordítania a százezer eurót, amelyről úgy gondolja, hogy kifejezi a gasztronómia társadalomformáló erejét. (MTI, Fehér Krisztina)
Kapcsolódó cikkeink
Ízletes desszertek mellett számos gyógyszerünk alapanyaga a mák
Nem csak desszertjeink hagyományos alapanyagaként kiváló a mák. A gazdag…
Tovább olvasom >Ízletes desszertek mellett számos gyógyszerünk alapanyaga a mák
Nem csak desszertjeink hagyományos alapanyagaként kiváló a mák. A gazdag…
Tovább olvasom >Országos kutatás: ezek a magyarok kedvenc fogásai
Bár többé-kevésbé nyitottak az újdonságokra, egyértelműen ragaszkodnak a hagyományos karácsonyi…
Tovább olvasom >További cikkeink
2025 lesz a magyar sörturizmus éve?
18 magyar, kisüzemi sörfőzdébe kalauzol el a Bakancslista 2025 –…
Tovább olvasom >Macsó megközelítés a vásárlásban – A nap képe
Az USA-ban működik (legalább) egy olyan hipermarket, ahol a bevéárláshoz…
Tovább olvasom >Új szabályozás a munkaegészségügyi vizsgálatok terén: mit jelent ez a szállodaipar számára?
2024. szeptember 28-tól jelentős változások léptek életbe a munkaegészségügyi vizsgálatok…
Tovább olvasom >