Nemzetközi díj a Sziget fesztivál fenntarthatósági törekvéseinek
A környezetvédelem terén elkötelezett fesztiválnak járó elismerést kapta a Sziget a hollandiai Groningenben a Greener Festival Awards vasárnapi díjkiosztóján.
Az Európai Fesztiválszövetség értékelte a szervezők törekvéseit és programjait és megállapította, hogy a Sziget fesztiválon az átlagnál nagyobb hangsúlyt fektetnek a rendezvény zöld tevékenységeire – közölték a szervezők az MTI-vel.
Idén tizenöt ország olyan fesztiváljait díjazták, amelyek elkötelezettek a fenntarthatóság mellett és igyekeznek minél kisebb környezetterheléssel működni a fesztiválszervezéssel kapcsolatos kulcsterületeken. Utóbbiak közé tartozik mások mellett a vízfogyasztás, a közlekedés, az ökoszisztéma védelme.
A jelöltek szigorú auditálási folyamaton mentek át, nemcsak a fesztivál ideje alatti, hanem az utána lezajló munkálatokat is vizsgálták. A fesztivál alatti tevékenységbe beletartozik a hatékony vízhasználat, az alacsony szén-dioxid-kibocsátás, a hulladékkibocsátás csökkentése, az energiahatékonyság, a fellépőkkel kapcsolatos igények minél fenntarthatóbb kiszolgálása, ennek kommunikálása, fontos szempont továbbá, hogy a vendéglátó helyek minél inkább a helyi, fair trade piacra támaszkodjanak – tartalmazza a közlemény.
„A Sziget a kezdetek óta fontosnak tartotta a környezettudatosságot. Az utóbbi néhány évben pedig az egyik legfontosabb feladatként tűzte zászlajára a fenntartható fesztiválozás feltételeinek minél szélesebb körű megteremtését” – idézte a közlemény Kádár Tamást, a Sziget főszervezőjét. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Újra PET-kalózok szálltak vízre a Tisza-tó megtisztításáért
Június közepén immár hatodik alkalommal rendezték meg a Tisza-tavi PET…
Tovább olvasom >A fenntartható gazdaságélénkítés kulcsa az épületállomány energetikai megújítása
A hazai lakóépületek energiahatékonysági korszerűsítése egyszerre jelent gazdasági növekedési lehetőséget,…
Tovább olvasom >Így ebédel a magyar – továbbra is húsfogyasztó nemzet vagyunk
Egy friss hazai kutatás feltárta, hogyan (nem) változott a magyar…
Tovább olvasom >További cikkeink
120 ezer diák dolgozik a nyáron: itt vannak a legjellemzőbb órabérek
Nem meglepő módon a nyári szezon a legintenzívebb időszak a…
Tovább olvasom >„Most a fermentált alapanyagok a kedvenceim”
Sorozatunkban ezúttal Kolozs Attila, a Heinemann munkatársa, a Suntory márkanagykövete beszélt munkájáról,…
Tovább olvasom >