Némileg emelkedtek az árak az EU-ban és az euróövezetben
Az euróövezetben és az Európai Unióban kissé emelkedett az infláció decemberben – közölte kedden az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.
Decemberben az egy évvel korábbihoz képest 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az euróövezetben, az infláció tehát kissé erősödött a novemberi 0,1 százalékhoz képest. Egy évvel korábban, 2014 decemberében még évi 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak.
Az Európai Unióban decemberben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak éves összehasonlításban a novemberi 0,1 százalékos emelkedés után. 2014 decemberében mínusz 0,1 százalék volt az éves fogyasztói árindex.
2015 decemberében az Európai Unió 28 tagállamából 12-ben regisztráltak negatív éves fogyasztói árindexet. A legnagyobb csökkenés Bulgáriában (0,9 százalék), Romániában (0,7 százalék), illetve Cipruson és Szlovéniában (egyaránt 0,6 százalék) volt.
Az Eurostat adatai szerint éves fogyasztói árindex decemberben a legnagyobb mértékben Belgiumban emelkedet, 1,4 százalékkal, valamint Máltán 1,2 százalékkal, Ausztriában 1,1 százalékkal és Magyarországon 1,0 százalékkal. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Maradt a 2 százalékos infláció az euróövezetben júliusban
Június után júliusban is 2 százalék volt az éves infláció…
Tovább olvasom >Júliusban rekordszintre emelkedett az infláció Szlovákiában
Szlovákiában 4,4 százalékos volt júliusban az éves infláció, ami az…
Tovább olvasom >Századvég: az aszály hajtotta fel a júliusi élelmiszerárakat
Júliusban az éves infláció 4,3 százalékra lassult, havi összevetésben azonban…
Tovább olvasom >További cikkeink
Maradt a 2 százalékos infláció az euróövezetben júliusban
Június után júliusban is 2 százalék volt az éves infláció…
Tovább olvasom >A magyar kkv-k közel kétharmada tervez fizetésemelést a következő 12 hónapban
A kis- és középvállalkozások (kkv) 65 százaléka a következő 12…
Tovább olvasom >Csirke vs. marha: új spanyol kutatás kérdőjelezi meg a fehér hús „bélegészség”-előnyét
Évtizedekig a csirkehúst tartottuk a vörös húsoknál „egészségesebbnek”. Egy friss…
Tovább olvasom >