Némileg csökkennek, de azért magasak maradnak az élelmiszerárak
Az OECD és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által készített közös jelentés szerint még legalább tíz évig a jelenlegi válság előtti szint felett maradnak a globális élelmiszerárak.Az elemzés szerint a 2008-2017
közöt a nominális élelmiszerárak
jelentősen meg fogják haladni a múltbeli szinteket,
jóllehet süllyedni fognak a mostani árrekordokról.
A szakértők úgy vélik 2017-ben inflációval
kiigazítva a kukorica 15 százalékkal, az
olajosmag 33 százalékkal, a búza 2 százalékkal,
a rizs 1 százalékkal lesz drágább mint a
2005-2007 közötti átlag.
A tekintélyes londoni elemző
központ, a Chatham House szakértői szerint az
áremelkedés fontos eleme – amely becsülhetően 30
százalékot ad a dráguláshoz – a
bioüzemanyagok terjedése, de a fő ellátási
oldali gondok között van az agrárágazat lassú
reakcióideje: minden 10 százaléknyi
áremelkedésre összességében alig 1-2
százaléknyi termelésnöveléssel
reagál. A gondokat tetézi az is, hogy a gyenge dollár
és részvénypiacról a befektetők az
élelmiszer árutőzsdére menekültek, ahol
spekulációs célokkal mozgatják az árakat.
Nem elhanyagolható mértékben (csaknem 50%-al)
járult hozza az elmúlt időszak
élelmiszerár-emelkedéséhez a gyors kínai
és indiai jövedelemnövekedés. A Világbank
becslése szerint a várható kereslet növekedés
miatt 2030-ig 50 százalékkal kellene növelni az
élelmiszertermelést – ezen belül a hústermelést
85 százalékkal.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Ez az év már valóban az adatmenedzsment éve lesz
Az élelmiszer-kiskereskedelmi szektor sikere idén nagyban múlhat az árképzés, az…
Tovább olvasom >DLA Piper Hungary/Omnibusz javaslat: szükséges egyszerűsítés vagy visszalépés a fenntarthatósági törekvésekben?
Február 26-án hivatalosan is elérhetővé vált a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségek…
Tovább olvasom >Slow Food Deutschland: nem a rovarok fogyasztása, hanem az élelmiszerpazarlás csökkentése lehet a megoldás
Kritikát fogalmazott meg a Slow Food Deutschland a rovarok Európában…
Tovább olvasom >