Németország betiltaná a szamóca termesztését
Túl sok víz szükséges a szamóca termesztéséhez, ezért az alsó-szászországi környezetvédelmi miniszter idővel betiltaná, több vízigényes növénykultúrával egyetemben. A német Szövetségi Gyümölcs- és Zöldségtermesztők Bizottsága természetesen felháborodását fejezte ki a hír hallatán.

(Fotó: Pixabay)
A klímavédelem fontos Németország számára, ezért a politikusok a növénytermesztést is górcső alá vették ennek érdekében. Miután az alsó-szászországi környezetvédelmi miniszter rájött arra, hogy egyes zöldségek és gyümölcsök, mint például a szamóca, a többihez képest több vizet igényelnek termesztésük folyamán, olyan elképzeléseket osztott meg, miszerint ezeket – a helyi élelmiszerellátás fenntartásának érdekében – be kellene tiltani.
A gyümölcstermesztők szerint hamis adatokból dolgozik a környezetvédelmi miniszter
A német Szövetségi Gyümölcs- és Zöldségtermesztők Bizottságának (BOG) elnöke, Jens Stechmann azonnal keményen reagált az ötletre. Kifejtette, hogy egyrészt Németországban, mindössze a teljes mezőgazdasági terület 0.1%-án termesztenek szamócát, másrészt pedig az Ökotest által végzett felmérések szerint 1 kg német szamóca friss vízigénye mindössze 16 liter, a Spanyolországban termesztett gyümölcsök öntözésére felhasznált 76 literrel. Az elnök azt is kijelentette, hogy a miniszter hamis összehasonlító adatok alapján hozná meg a tilalomra vonatkozó döntést, ehelyett azonban inkább az ágazati szereplőkkel kellene a probléma valódi megoldásán dolgoznia.
Kapcsolódó cikkeink
AM: jelentős értéket képviselnek a hazai gyepek, megőrzésüket a kormány is támogatja
A hazai gyepek hosszú távú megőrzésében kulcsszerepet játszik a Grassland-HU…
Tovább olvasom >Bemutatkozott a magyar méz és a mangalica Oszakában
Tovább kell erősíteni az olyan prémium mezőgazdasági termékek jelenlétét a…
Tovább olvasom >AM: új szintre lépnek a magyar-georgiai agrárkapcsolatok
A mezőgazdaság területén különösen fontos az együttműködés, hiszen Magyarország tapasztalata…
Tovább olvasom >További cikkeink
A lakosság harmada keresi még, hogyan tudna egészségesebben étkezni, és csak minden negyedik magyar táplálkozik tudatosan
Az étkezés nemcsak testünk megfelelő működésének alapja, hanem kritikus szerepe…
Tovább olvasom >Lezajlott az első Fenntartható Csomagolás Fórum
2025. június 4-én a Pasaréti Közösségi Házban került megrendezésre az…
Tovább olvasom >III. Employer Branding Konferencia: A jövő már jelen?
2025. június 3-án a Pasaréti Közösségi Ház adott otthont a…
Tovább olvasom >