Nem találtak GMO-s élelmiszert
A hatóság 146, elsősorban rizst, kukoricát, szóját és len tartalmú termékeket vizsgált, de nem talált olyan élelmiszert, ami nem felelt meg a GMO előírásoknak.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal élelmiszer-és takarmánybiztonsági igazgatóságának (NÉBIH) , laboratóriumai összesen 146 élelmiszer tételt: rizst, kukoricát, szóját és len tartalmú termékeket vizsgáltak. Az Európai Unióban az élelmiszeripar számos GMO-t tartalmazó szója és kukoricafajtát használhat fel engedéllyel, de a GMO tartalomról (0,9 százalék felett) a fogyasztót tájékoztatni kell, azaz rá kell írni a címkére.
A laboratóriumi ellenőrzéseken a 27 rizs és a 7 lent tartalmazó termék egyikében sem találtak GMO-szennyezést. A 30 kukorica tartalmú minta közül 1 tartalmazott GMO –t, de azt is csak a megengedett mértékben.
A szójatartalmú termékek GMO szennyezettsége évről évre csökken: 2009-ben a minták 51 százaléka, 2010-ben 42 százaléka, 2011-ben pedig 17 százaléka tartalmazott a megengedett mennyiségnél magasabb GMO-t. Idén, a vizsgált 83 szója tartalmú mintából összesen 20-esetben találtak GMO-szennyezést, de egyik sem érte el a jogszabályi határértéket, azaz a 0,9 százalékot.
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter március elején rendelt el kiemelt, tájékozódó, megelőző jellegű vizsgálatot. A hivatal szigorú ellenőrzést tartott a raktárakban és az áruházláncoknál, melyek megnyugtató eredménnyel zárultak. A szaktárcánál arra következtetnek, hogy a kormány következetes GMO politikáját a piac tiszteletben tartja.
A GMO tartalmú élelmiszerek vizsgálata a kiemelt ellenőrzés befejeztével nem áll le, a hatóságok évente összesen 350-400 mintát vizsgálnak meg. (munkatársunktól)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >