Nem mese: meseolvasás közben is megtanulhatók az élelmiszerbiztonsági alapismeretek
Új elemmel, oktató jellegű mesekönyvvel bővült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oktatási programja. Az elsősorban 3. és 4. osztályosoknak szóló „Mese habbal, szülinappal” című történetet Gévai Csilla meseíró jegyzi. A kiadványt Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár mutatta be ma a Csillaghegyi Általános Iskolában.
A felnőtt lakosság berögzült szokásain nehezebb már változtatni, ezért is helyez nagy hangsúlyt a gyerekek oktatására szemléletformáló munkája során a Nébih. A 2018 márciusában indult oktatási program az óvódásoktól kezdve, az általános iskolásokon keresztül, egészen az egyetemistákig törekszik a tudás átadására. E munka legújabb eleme a Gévai Csilla által jegyzett „Mese habbal, szülinappal” című történet.
A kötet bemutató rendezvényén Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár kiemelte, a Nébih mesekönyve valós és időszerű társadalmi problémákra reflektál. Azt az általános európai tendenciát veszi alapul, miszerint – a konyhakész, a házhoz szállított ételek és a növekvő arányú házon kívüli étkezés világában – a gyermekek egyre kevésbé tudják otthon ellesni az ételkészítés és az élelmiszerbiztonság gyakorlati alapjait. Márpedig Európában az élelmiszer-eredetű megbetegedések egyik leggyakoribb kiváltó oka épp a helytelen háztartási gyakorlat. Ezért is tűzte ki célul az Agrárminisztérium és a Nébih, hogy az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos alapvető gyakorlati ismereteket visszaillessze a vásárlók mindennapjaiba. A most megjelent mesekönyv segítségével a kisiskolások észrevétlenül, meseolvasás közben tehetnek szert a legfontosabb élelmiszerbiztonsági alapismeretekre.
A könyvben szereplő Lestyán Mátyás történetét Gévai Csilla meseíró álmodta meg és öntötte formába, míg a szakmai hátteret a Nébih munkatársai biztosították. Matyi – nem mindennapi módon – maga szeretné megsütni a születésnapi tortáját, amelyhez nagyszülei segítségét kéri. Velük és ikerhúgaival karöltve bevásárló-körútra indulnak, hogy minden összetevőt beszerezhessenek az emeletes és színpompás édességhez. A cselekmény előrehaladtával a gyerekek megismerkedhetnek többek között azzal, hogy mire figyeljenek oda bevásárlás közben, milyen sorrendben érdemes az élelmiszereket a kosárba tenni, de a történet felhívja a figyelmet a biztonságos ételtárolásra és a kézmosás fontosságára is.
A mesekönyv legfontosabb üzenete: ha helyesen bánunk az élelmiszereinkkel, azok egyszerre jelentenek kreatív kikapcsolódást és örömforrást az életünkben. Néhány apróságra kell csupán odafigyelnünk, hogy az örömbe ne keveredjen üröm.
A „Mese habbal, szülinappal” letölthető a Nébih weboldaláról vagy ezen az oldalon megtekinthető online. Az iskolák pedig intézményenként 35 nyomtatott példányt is igényelhetnek az oktatas@eteltcsakokosan.hu e-mail címen.
Kapcsolódó cikkeink
Nébih: korai felismeréssel megfékezhető a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége
Korai felismeréssel megfékezhető a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége, ezért nagyon…
Tovább olvasom >Kulcsfontosságú a korai felismerés a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezésben
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a szőlősgazdák figyelmét a…
Tovább olvasom >Nébih: korai felismeréssel megfékezhető a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége
Korai felismeréssel megfékezhető a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége, ezért nagyon…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az OKSZ értékelése az élelmiszer inflációról
„Az élelmiszerek vártnál nagyobb (éttermi árak nélkül is 4,6 százalékos)…
Tovább olvasom >K&H Elemzői kommentár: A vártnál rosszabbul alakult az infláció
Bár a piac arra számított, hogy júliusban a 4 százalék…
Tovább olvasom >KSH: júliusban a fogyasztói árak az előző év azonos hónapi értékeket átlagosan 4,3, a júniusit 0,4 százalékkal haladták meg
Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 4,3 százalékkal haladták meg az…
Tovább olvasom >