Nem lehet „prosek” bornév az uniós Horvátországban
Horvátország nem használhatja a „prosek” bornevet az Európai Unióhoz való csatlakozása után, mert az nagyon hasonlít az olasz „prosecco” kifejezéshez – adta hírül hétfőn a helyi média a mezőgazdasági minisztériumra hivatkozva.
Az Európai Bizottság megállapította, hogy a hagyományos „prosek” kifejezés használata megtévesztheti a fogyasztókat, mivel az hangzásában erősen emlékeztet az EU-ban már létező, Olaszország által eredetvédettségi oltalom alatt álló „prosecco”-ra.
Habár Horvátország az előcsatlakozási tárgyalások folyamán hangsúlyozta, hogy a dalmát desszert bor elnevezéseként használatos „prosek” kifejezést horvátul másként írják, mint az olasz „prosecco”-t, továbbá egészen más termékről van szó, az Európai Bizottság a horvát kérelem visszavonását kérte.
A döntés értelmében július elseje után Horvátország a már készleten lévő dalmát desszert bort sem forgalmazhatja – sem a hazai, sem a külföldi piacokon – „prosek” elnevezéssel.
Míg a dalmát proseket több fajta fehér és fekete szőlőből készítik, különlegességét pedig az adja, hogy a szemeket a szüret után a magasabb cukortartalom elérése végett szélben szárítják, addig a prosecco olasz fehérszőlő fajta, amelyből könnyű, gyümölcsös aromájú pezsgőbort készítenek – ismertette a dalje.com portál. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Amitől a terméket a kosárba helyezzük – kutatás
A PwC és a Publicis Groupe Hungary legújabb közös kutatása…
Tovább olvasom >Korhatár alá került az energiaital: amit minden boltosnak tudnia kell
Június 11-től életbe lépett az energiaitalok árusítására vonatkozó új szabályozás:…
Tovább olvasom >Háztartási és higiénés termékek ára is nyomon követhető az Árfigyelőben
Újabb 42 termékkategóriával bővült a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által működtetett,…
Tovább olvasom >