Nem lehet „prosek” bornév az uniós Horvátországban
Horvátország nem használhatja a „prosek” bornevet az Európai Unióhoz való csatlakozása után, mert az nagyon hasonlít az olasz „prosecco” kifejezéshez – adta hírül hétfőn a helyi média a mezőgazdasági minisztériumra hivatkozva.
Az Európai Bizottság megállapította, hogy a hagyományos „prosek” kifejezés használata megtévesztheti a fogyasztókat, mivel az hangzásában erősen emlékeztet az EU-ban már létező, Olaszország által eredetvédettségi oltalom alatt álló „prosecco”-ra.
Habár Horvátország az előcsatlakozási tárgyalások folyamán hangsúlyozta, hogy a dalmát desszert bor elnevezéseként használatos „prosek” kifejezést horvátul másként írják, mint az olasz „prosecco”-t, továbbá egészen más termékről van szó, az Európai Bizottság a horvát kérelem visszavonását kérte.
A döntés értelmében július elseje után Horvátország a már készleten lévő dalmát desszert bort sem forgalmazhatja – sem a hazai, sem a külföldi piacokon – „prosek” elnevezéssel.
Míg a dalmát proseket több fajta fehér és fekete szőlőből készítik, különlegességét pedig az adja, hogy a szemeket a szüret után a magasabb cukortartalom elérése végett szélben szárítják, addig a prosecco olasz fehérszőlő fajta, amelyből könnyű, gyümölcsös aromájú pezsgőbort készítenek – ismertette a dalje.com portál. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI Elemzés: EU-s források nélkül csak döcögne a hazai gazdaság
Idén május 1-én ünnepeljük uniós csatlakozásunk 21. évfordulóját. EU-s tagságunknak…
Tovább olvasom >NGM: mindig fellépünk az indokolatlan áremelés ellen, a következő hónapokban tovább csökkenhet az infláció
Áprilisban az infláció mértéke 4,2 százalékra, míg az élelmiszerinflációé 5,4…
Tovább olvasom >A vártnál magasabb lett az április infláció
Áprilisban 4,2 százalékos volt az éves infláció, havi szinten pedig…
Tovább olvasom >