Nem lehet „prosek” bornév az uniós Horvátországban
Horvátország nem használhatja a „prosek” bornevet az Európai Unióhoz való csatlakozása után, mert az nagyon hasonlít az olasz „prosecco” kifejezéshez – adta hírül hétfőn a helyi média a mezőgazdasági minisztériumra hivatkozva.
Az Európai Bizottság megállapította, hogy a hagyományos „prosek” kifejezés használata megtévesztheti a fogyasztókat, mivel az hangzásában erősen emlékeztet az EU-ban már létező, Olaszország által eredetvédettségi oltalom alatt álló „prosecco”-ra.
Habár Horvátország az előcsatlakozási tárgyalások folyamán hangsúlyozta, hogy a dalmát desszert bor elnevezéseként használatos „prosek” kifejezést horvátul másként írják, mint az olasz „prosecco”-t, továbbá egészen más termékről van szó, az Európai Bizottság a horvát kérelem visszavonását kérte.
A döntés értelmében július elseje után Horvátország a már készleten lévő dalmát desszert bort sem forgalmazhatja – sem a hazai, sem a külföldi piacokon – „prosek” elnevezéssel.
Míg a dalmát proseket több fajta fehér és fekete szőlőből készítik, különlegességét pedig az adja, hogy a szemeket a szüret után a magasabb cukortartalom elérése végett szélben szárítják, addig a prosecco olasz fehérszőlő fajta, amelyből könnyű, gyümölcsös aromájú pezsgőbort készítenek – ismertette a dalje.com portál. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >A baby boomerek jelentik a növekedés kulcsát az öregedésgátló bőrápoló termékek piacán
A Baby Boomer generáció növekvő érdeklődése az egészséges öregedés iránt…
Tovább olvasom >A versenyfenyegetettséget elemzi a dunnhumby és a Placer.ai új AI-alapú eszköze
Új AI-eszközt alkotott a dunnhumby és a Placer.ai, amely képes a…
Tovább olvasom >