Nem is olyan egészséges a narancslé, mint hittük
A narancslé, bár a reggeli és napi rutinok fontos része, egyre több kérdést vet fel egészségügyi szempontból. A népszerű ital C-vitaminban, káliumban és folsavban gazdag, azonban magas cukor- és citromsavtartalma miatt egyre többen kérdőjelezik meg egészséges jellegét.
A Huffpost beszámolója szerint táplálkozási szakértők szerint a mértékletes fogyasztás kulcsfontosságú, mivel túlzott mennyiségben negatív hatásai lehetnek az italnak. Heidi McIndoo, regisztrált dietetikus szerint a narancslé alapvető tápanyagokat biztosít ugyan, de a túlzott fogyasztása nem javasolt. A sok természetes cukor hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz és a vércukorszint emelkedéséhez.
A narancslé fogyasztása hosszú távon akadályozhatja az egészséges testsúly megtartását – mondja Rich Taylor-Wellington, fitnesz teljesítményedző. A narancslé hiánya a gyümölcs rostjainak könnyű túlfogyasztásához vezethet, ami további problémákat okozhat.
Fogorvosok is figyelmeztetnek a narancslé savtartalmának káros hatásaira a fogakra. Elizabeth V. Simpson fogorvos hangsúlyozza, hogy a narancslé savtartalma károsíthatja a fogzománcot.
Az egészségügyi szakértők egyetértenek abban, hogy a legjobb módja a narancslé fogyasztásának az lehet, ha inkább magát a gyümölcsöt fogyasztjuk. Így kihasználhatjuk a gyümölcs rosttartalmának pozitív hatásait úgy, hogy kevesebb kalóriát viszünk be. Ha mégis narancslevet fogyasztunk, fontos a mértékletesség és a fogak védelme érdekében a szívószál használata.
Kapcsolódó cikkeink
Elhanyagolt népbetegség: évente egy kisvárosnyi magyart veszítünk el a diabétesz miatt
A cukorbetegség az elmúlt évtizedekben valódi népegészségügyi problémává vált, hiszen…
Tovább olvasom >A narancslére, a kakaóra és lakásokra is érdemes rápillantani
A lakossági befektetéseknél leggyakrabban az állampapírok és különböző kötvények, valamint…
Tovább olvasom >Egy cseppel közelebb az egészséghez: így lehet izgalmas a napi folyadékpótlás
A nem megfelelő hidratáció fejfájást, fáradtságot és koncentrációs problémákat okozhat,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >Fenntartható csomagolás: fókuszban az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság
A csomagolás az ellátási lánc egyik kulcseleme, ahol a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >