Nem is olyan egészséges a narancslé, mint hittük
A narancslé, bár a reggeli és napi rutinok fontos része, egyre több kérdést vet fel egészségügyi szempontból. A népszerű ital C-vitaminban, káliumban és folsavban gazdag, azonban magas cukor- és citromsavtartalma miatt egyre többen kérdőjelezik meg egészséges jellegét.
A Huffpost beszámolója szerint táplálkozási szakértők szerint a mértékletes fogyasztás kulcsfontosságú, mivel túlzott mennyiségben negatív hatásai lehetnek az italnak. Heidi McIndoo, regisztrált dietetikus szerint a narancslé alapvető tápanyagokat biztosít ugyan, de a túlzott fogyasztása nem javasolt. A sok természetes cukor hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz és a vércukorszint emelkedéséhez.
A narancslé fogyasztása hosszú távon akadályozhatja az egészséges testsúly megtartását – mondja Rich Taylor-Wellington, fitnesz teljesítményedző. A narancslé hiánya a gyümölcs rostjainak könnyű túlfogyasztásához vezethet, ami további problémákat okozhat.
Fogorvosok is figyelmeztetnek a narancslé savtartalmának káros hatásaira a fogakra. Elizabeth V. Simpson fogorvos hangsúlyozza, hogy a narancslé savtartalma károsíthatja a fogzománcot.
Az egészségügyi szakértők egyetértenek abban, hogy a legjobb módja a narancslé fogyasztásának az lehet, ha inkább magát a gyümölcsöt fogyasztjuk. Így kihasználhatjuk a gyümölcs rosttartalmának pozitív hatásait úgy, hogy kevesebb kalóriát viszünk be. Ha mégis narancslevet fogyasztunk, fontos a mértékletesség és a fogak védelme érdekében a szívószál használata.
Kapcsolódó cikkeink
Az ENSZ Statisztikai Bizottsága új globális indikátort fogadott el a változatos étrend mérésére
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) az ENSZ Gyermekalapjával…
Tovább olvasom >Lendülj formába idén tavasszal! – szakértői tippek az aktív életmódhoz
A tavasz közeledtével egyre többen érzik a vágyat, hogy új…
Tovább olvasom >Feldolgozott húsok: egészségesek vagy inkább kerülendők?
A magyarok körében rendkívül népszerűek a felvágottak, amelyek gyors és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >