Nem is olyan egészséges a narancslé, mint hittük
A narancslé, bár a reggeli és napi rutinok fontos része, egyre több kérdést vet fel egészségügyi szempontból. A népszerű ital C-vitaminban, káliumban és folsavban gazdag, azonban magas cukor- és citromsavtartalma miatt egyre többen kérdőjelezik meg egészséges jellegét.
A Huffpost beszámolója szerint táplálkozási szakértők szerint a mértékletes fogyasztás kulcsfontosságú, mivel túlzott mennyiségben negatív hatásai lehetnek az italnak. Heidi McIndoo, regisztrált dietetikus szerint a narancslé alapvető tápanyagokat biztosít ugyan, de a túlzott fogyasztása nem javasolt. A sok természetes cukor hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz és a vércukorszint emelkedéséhez.
A narancslé fogyasztása hosszú távon akadályozhatja az egészséges testsúly megtartását – mondja Rich Taylor-Wellington, fitnesz teljesítményedző. A narancslé hiánya a gyümölcs rostjainak könnyű túlfogyasztásához vezethet, ami további problémákat okozhat.
Fogorvosok is figyelmeztetnek a narancslé savtartalmának káros hatásaira a fogakra. Elizabeth V. Simpson fogorvos hangsúlyozza, hogy a narancslé savtartalma károsíthatja a fogzománcot.
Az egészségügyi szakértők egyetértenek abban, hogy a legjobb módja a narancslé fogyasztásának az lehet, ha inkább magát a gyümölcsöt fogyasztjuk. Így kihasználhatjuk a gyümölcs rosttartalmának pozitív hatásait úgy, hogy kevesebb kalóriát viszünk be. Ha mégis narancslevet fogyasztunk, fontos a mértékletesség és a fogak védelme érdekében a szívószál használata.
Kapcsolódó cikkeink
A csodadiéták veszélyesebbek, mint hinnénk
A gyors fogyást ígérő csodadiéták sokak számára csábító megoldást jelenthetnek,…
Tovább olvasom >Egyre drágább az egészséges táplálkozás
Az Élelmiszer Alapítvány legfrissebb tanulmánya rámutatott, hogy az egészséges élelmiszerek…
Tovább olvasom >Dráguló gyümölcslevek: Narancs és alma a középpontban
Az elmúlt hónapokban jelentős áremelkedés tapasztalható mind a narancs-, mind…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: januárban 5,5 százalékkal haladták meg átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapi értékeket
2024. januárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 6,0 százalékkal nőtt, ezen…
Tovább olvasom >Nagy Márton: A januári magasabb fogyasztói árszint átmeneti jelenség
Nagy Márton szerint elfogadhatatlan a magas élelmiszerinfláció, a kormány minden…
Tovább olvasom >NGM-szóvivő: január utolsó napjaiban már korrigáltak az árak
A KSH közlése szerint 2025. januárban a fogyasztói árak átlagosan…
Tovább olvasom >