Nem is egészségtelen a tojás!
Támad a tojás-lobbi! Úgy tűnik, mind a kutatólaboratóriumokban, mind az éttermi konyhákban rehabilitálják a tojást! Nem tudni, mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás, azaz a tojás-lobbi erősödött meg először, vagy régi kedvencünk vált újra szalonképessé, mindenesetre a két folyamat jócskán erősíti egymást. A hejszakacsok.hu az eggnutritioncenter.orgblog-ról fordított le és jelentetett meg egy cikket a témában.
Magas koleszterinszintje miatt sokáig nem jó szemmel néztünk a tojásra, sőt az 1980-90-es években sokan életellenes bűncselekménynek tekintették a rántottakészítést és egyenesen száműzték a tojást konyhájukból. A tudomány fejlődésével a kutatók „rehabilitálták” a tojást, és előnyös élettani hatásaira való tekintettel törölték a megbélyegzett és táplálkozási szempontból feketelistára került élelmiszerek közül.
Egy komoly aggodalom azonban mégis maradt a tojással szemben, méghozzá az, hogy epidemiológiai eredmények szerint, a 2-es típusú diabéteszes populáció esetében összefüggés állhat fenn a tojásfogyasztás és a kardiovaszkuláris megbetegedések között. Bár az összefüggést magyarázó mechanizmus nem került azonosításra, az mindenesetre tény, hogy az említett populációnál a magas telített zsír és cukor tartalmú étkezés, mozgásszegény életmóddal „fűszerezve” bizony még a tojást is komoly rizikófaktorrá változtathatja.
Szerencsére egy nemrégiben a British Journal of Nutrition hasábjain publikált tanulmány (Pearce, Clifton and Noakes (Br J Nutr, Feb 2011, 105(4)584-92)), megkísérelte a témával kapcsolatos aggodalmakat eloszlatását.
A tanulmányban a tojásfogyasztás hatásait vizsgálták túlsúlyos diabéteszes felnőtteken a kardiovaszkuláris betegségek biomarkerein keresztül. A betegeknek kalóriaszegény, magas protein tartalmú diétát írtak elő, melynek proteinhányadát vagy napi 2 tojás, vagy azt helyettesítő egyéb állati fehérje fedezte. A 12 hetes tanulmány során, a 60 év átlagéletkorú betegek napi 1400 kalóriát vettek magukhoz, melyben a szénhidrátok aránya 40%, a protein és zsír aránya 30-30% volt. A betegek a diéta alatt tovább szedték a szokásos diabéteszes és vérzsír csökkentő gyógyszereiket. A betegek egyik csoportja napi 2 tojást kapott, átlagosan 590mg koleszterin értékkel, míg a kontrollcsoport hasonló mennyiségű proteint fogyasztott húsfélék formájában, ami átlag napi 240 mg koleszterint jelentett.
Az előre megjósolható eredmény szerint, a magas proteintartalmú, energiaszegény étrenddel mindkét csoport átlagosan 6 kg fogyott, meglepő volt azonban, hogy a tojás fogyasztóknál nem tapasztaltak adverz hatást a vérzsírok szintjére vonatkozón. Sőt, a tojásos csoportnál nagyobb mértékben emelkedett a jótékony hatású HDL-koleszterinszint, továbbá a szérum lutein és folát szintje, mint a húsféléket fogyasztóknál.
A szerzők konklúziója szerint, az eredmények azt sugallják, hogy a magas proteintartalmú, kalóriaszegény étrend részeként fogyasztott tojás, táplálkozási szempontból előnyös, és hozzájárul az anyagcsere szabályozásához 2-es típusú diabétesz esetén.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >