Nem feltétlenül környezetbarátabb, ami hazai

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2025. 11. 11. 09:45
🎧 Hallgasd a cikket:

Sokan úgy vélik, hogy a hazai élelmiszerek környezetkímélőbbek, mint az importáltak – ám ez nem feltétlenül igaz. A Göttingeni Egyetem friss kutatása szerint a fogyasztók gyakran a termék származási helye alapján, nem pedig a valós ökológiai lábnyoma alapján ítélik meg annak környezeti hatását.

A német kutatók ezer embert kérdeztek meg különböző származási országokból – Németországból, EU-tagállamokból és EU-n kívüli országokból – érkező paprika, alma és marhahús ökológiai mérlegéről – számolt be a Lebensmittelpraxis. Az eredmények szerint a nem EU-s importtermékeket a válaszadók lényegesen környezetszennyezőbbnek tartották, holott ez nem mindig igaz.

„A spanyol paprika például gyakran kevesebb energiát igényel, mivel fűtetlen üvegházakban termesztik őket, míg a németországi paprika előállítása több energiát emészthet fel a kedvezőtlenebb éghajlati viszonyok miatt” – magyarázta Dorothea Meyer, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatás szerint a származási ország önmagában nem elegendő információ a fenntartható döntésekhez. Achim Spiller professzor szerint érdemes lenne bevezetni klíma- vagy környezetvédelmi címkéket, amelyek valós adatokat közölnek a termékek ökológiai hatásairól. Így elkerülhető lenne, hogy a fogyasztók akaratlanul is kevésbé környezetbarát termékeket válasszanak

Kapcsolódó cikkeink