Nem elég az élelmiszeripari bankgarancia program 30 milliárdja
Kevés lesz az élelmiszeripari bankgaranciára szánt 30 milliárd forintos keret – jelentette be Gőgös Zoltán, a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium államtitkára egy szakmai konferencián Budapesten.
A program lényege, hogy az alapvető élelmiszeripari tevékenységekkel foglalkozó élelmiszeripari vállalkozások a Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott bankgaranciával középlejáratú forgóeszköz hitelt vehessenek fel a kereskedelmi bankoktól.
A hús-, a baromfi, a tej-, a burgonya-, továbbá a gyümölcs és zöldségfeldolgozással, -tartósítással, malom- és sütőipari tevékenységgel, valamint szőlőbor-termeléssel foglalkozó cégeknek nyújtható bankgarancia mértéke 80 százalék, amihez az állam 90 százalékos készfizető kezessége járul. A program működtetéséhez 30 milliárd forint garanciakeretet különített el az állam, ami teljes körű kihasználás esetén 37,5 milliárd forint hitel igénybevételét teszi lehetővé. A vállalkozások 200 millió és 2 milliárd forint közötti összegben igényelhetnek bankgaranciát, kivéve, ha csőd-, felszámolási eljárás, végelszámolás vagy végrehajtási eljárás alatt állnak, lejárt köztartozásuk van, illetve az uniós szabályok szerint nehéz helyzetben lévő élelmiszeripari cégnek számítanak – írja a Népszabadság.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Öt markáns trend alakítja a globális üzleti szolgáltatóközpontok jövőjét
A világ vezető üzleti szolgáltató vállalatai átfogó digitális stratégiákkal, generatív…
Tovább olvasom >Kék bolygó: az élelmiszerhulladékot már rövid távon is hasznosítani kellene biogázként vagy takarmány alapanyagként
Az élelmiszerhulladékot már rövid távon hasznosítani kellene biogázként vagy takarmány…
Tovább olvasom >Túl sok az ipari kémia a tányéron: az ultrafeldolgozott élelmiszerek terjedése már az uniós szabályozók figyelmét is felkeltette
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF – ultra-processed foods) aránya drasztikusan megnőtt…
Tovább olvasom >