Nem csak finom, egészséges is a hazai libahús
Aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik – tartja a mondás. Bár a liba nem tartozik a legkönnyebben elkészíthető baromfiféle, a páratlan ízélmény azonban megéri a fáradtságot. A magyar lúdtenyésztés hosszú hagyományokra tekint vissza, az itthon kapható libahús és hízott máj hazai gazdaságokból kerülhet a fogyasztók asztalára.

(Fotó: Pixabay)
A mai ünnep elmaradhatatlan eleme a libapecsenye és az új bor, amelyet ilyenkor szokás először megkóstolni. Bár a Márton nap hagyománya Európa nyugati felében terjedt el leginkább, kevesen tudják, hogy Szent Márton kultusza már a honfoglalás előtt is virágzott hazánk területén. A hagyomány szerint Szent Márton egy álomban sietett Szent István király és az ország védelmére, a király tisztelete jeléül a zászlóira a hadvezér Márton képét festette. Így lett Szent Márton – Szűz Mária után – az ország második patrónusa. A liba a bőség, szerencse és jólét jelképe. A népi mondás szerint: „Aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik.” A babona szerint viszont, ha ezen a napon jól lakunk, a libapecsenyét pedig újborral öblítjük le, a következő évben gazdagok és egészségesek leszünk.
A magyar lúdtenyésztés hosszú hagyományokra tekint vissza, az itthon kapható libahús és hízott máj hazai gazdaságokból kerülhet a fogyasztók asztalára
A libafogyasztás hazánkban jellemzően az ünnepekhez kötődik. Ennek egyik oka, hogy a liba nem tartozik a legkönnyebben elkészíthető baromfifélék közé, az utánozhatatlan íze azonban megéri a fáradtságot. A hagyományos sült libapecsenye mellett ráadásul számos módon elkészíthető a libahús és a máj: libanyak leves, libamájpástétom, libamájjal töltött nyak, pörkölt, de a kísérletezőbb kedvűek akár rizottót is liba-burgert is készíthetnek az értékes alapanyagból.
S hogy mire kell figyelni a vásárlás során?
A frissesség, a feldolgozás igényessége, a csomagolás mellett a származást is érdemes ellenőrizni. A hazai liba és kacsa-termékek előnyei közé tartozik, hogy magas a biológiai értékük, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, jelentős mértékben és kedvező arányban tartalmazzák az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen (esszenciális) aminosavakat, amelyeket a szervezet más úton nem képes előállítani. A libatermékek koleszterintartalma, illetve a belőlük készített ételek zsír- és energiatartalma jóval alacsonyabb, mint sok egyéb állati eredetű terméké, ugyanakkor zsírtartalmuk elegendő ahhoz, hogy más zsírok és olajok hozzáadása nélkül, önmagukban süthetők legyenek.
NAK
Kapcsolódó cikkeink
Paradicsom, amely két hónapig friss marad? Egy indiai innováció új fejezetet nyithat a kistermelők életében
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Mérséklődött a repcemag ára itthon
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Növekedési pályán az ökológiai gazdálkodás, már stabilan 300 ezer hektár fölött az ökoterület nagysága
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Akció nélkül szinte nincs vásárlás sem
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Megízlelhető csomagolópapírt mutatott be a brit Aldi
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >USA: túlmutat a jövedelmi szinteken a saját márkák kedveltsége
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >
