Nem azt eszik a magyarok, amit szeretnek, hanem amire pénzük van
A magyar társadalomban sokan nem azt az élelmiszert veszik meg, amit szeretnének, hanem azt, amire pénzük van – hangzott el az Erste Bank elemzői háttérbeszélgetésén. Ennek következtében a minőségi élelmiszer-fogyasztásban több évet veszítettek a magyar fogyasztók. Az InfoRádió Fórián Zoltánt, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértőjét kérdezte a témában.
Fórián Zoltán szerint a magas árak a kereslet csökkenését eredményezik, ami a magyarországi élelmiszerpiacon is érezhető. Egy időben úgy tűnt, hogy kedvező fordulatot vett az élelmiszer-kereslet, azonban most a fogyasztók inkább az olcsóbb termékeket preferálják. A kedvezmények iránti igény erőteljesen megnőtt, és az élelmiszer-piaci akciók igazi divatjának lehetünk tanúi.
A szakértő szerint a tudatosság, ami korábban a minőséget részesítette előnyben az ár helyett, most háttérbe szorult, és újra az olcsóbb termékek iránti vadászat vált az emberek „nemzeti sportjává”. Azonban a visszatérés a jobb minőségű, prémium termékek irányába hosszú távú folyamat, amely éveket vehet igénybe.
„Ezek hatása olyan, mintha képletesen a feje tetejére állítanánk az élelmiszer-piramist, amiből potyogni kezdenek a magas hozzáadott értékű termékek”
– mondta a szakértő.
Fórián Zoltán szerint a lakosság jövedelemnövekedésével először más területeken kezdik el érezni a változást, például nagyberuházásokban, és csak később fordítanak többet és jobb minőségű élelmiszerekre. Ezért bár az évek során a magyar fogyasztók sokat veszítettek, van remény a jobb irányba való elmozdulásra.
Az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője szerint azonban még mindig jelen van a tudatosság, és akik megtehetik, azok az egészséges életmódot támogató élelmiszereket választják. Ugyanakkor van egy olyan szegmens is, amely kényszerből tudatos, és táplálkozási zavarokkal küzdő embereket foglal magában, akik nem tudnak alább adni az egészséges élelmiszerek beszerzése terén.
Kapcsolódó cikkeink
Komoly átalakulásban a magyar tésztapiac
A szokások változása alapjaiban formálják át a magyar tésztapiacot –…
Tovább olvasom >Magyarország gazdasági sérülékenysége: okok, következmények és lehetséges kiutak
Az elmúlt évek gazdasági folyamatai ismét ráirányították a figyelmet a…
Tovább olvasom >NGM: a kormány üdvözli, hogy a kereskedelmi bankok is részt vesznek az áremelések elleni küzdelemben
A kormány üdvözli, hogy a kereskedelmi bankok önkéntes alapon vállalják…
Tovább olvasom >További cikkeink
Húsvéti hosszú hétvége: így alakul az üzletek nyitvatartása 2025-ben
A húsvéti ünnepek idején alaposan átalakul a hazai üzletláncok nyitvatartása:…
Tovább olvasom >A várakozásokon felül alakult az euróövezet ipari termelése februárban
Februárban a várakozásokon felüli mértékben növekedett az euróövezet ipari termelése…
Tovább olvasom >Zsigó Róbert: átlagosan majdnem húsz százalékos az árrésstop hatása
Az árrésstop bevezetésének hatására négy hét alatt átlagosan 18,6 százalékkal…
Tovább olvasom >