Nem azt eszik a magyarok, amit szeretnek, hanem amire pénzük van
A magyar társadalomban sokan nem azt az élelmiszert veszik meg, amit szeretnének, hanem azt, amire pénzük van – hangzott el az Erste Bank elemzői háttérbeszélgetésén. Ennek következtében a minőségi élelmiszer-fogyasztásban több évet veszítettek a magyar fogyasztók. Az InfoRádió Fórián Zoltánt, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértőjét kérdezte a témában.
Fórián Zoltán szerint a magas árak a kereslet csökkenését eredményezik, ami a magyarországi élelmiszerpiacon is érezhető. Egy időben úgy tűnt, hogy kedvező fordulatot vett az élelmiszer-kereslet, azonban most a fogyasztók inkább az olcsóbb termékeket preferálják. A kedvezmények iránti igény erőteljesen megnőtt, és az élelmiszer-piaci akciók igazi divatjának lehetünk tanúi.
A szakértő szerint a tudatosság, ami korábban a minőséget részesítette előnyben az ár helyett, most háttérbe szorult, és újra az olcsóbb termékek iránti vadászat vált az emberek „nemzeti sportjává”. Azonban a visszatérés a jobb minőségű, prémium termékek irányába hosszú távú folyamat, amely éveket vehet igénybe.
„Ezek hatása olyan, mintha képletesen a feje tetejére állítanánk az élelmiszer-piramist, amiből potyogni kezdenek a magas hozzáadott értékű termékek”
– mondta a szakértő.
Fórián Zoltán szerint a lakosság jövedelemnövekedésével először más területeken kezdik el érezni a változást, például nagyberuházásokban, és csak később fordítanak többet és jobb minőségű élelmiszerekre. Ezért bár az évek során a magyar fogyasztók sokat veszítettek, van remény a jobb irányba való elmozdulásra.
Az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője szerint azonban még mindig jelen van a tudatosság, és akik megtehetik, azok az egészséges életmódot támogató élelmiszereket választják. Ugyanakkor van egy olyan szegmens is, amely kényszerből tudatos, és táplálkozási zavarokkal küzdő embereket foglal magában, akik nem tudnak alább adni az egészséges élelmiszerek beszerzése terén.
Kapcsolódó cikkeink
Gyorsuló infláció Magyarországon: brutális élelmiszerdrágulás és kérdéses hatékonyságú intézkedések
2025 februárjában ismét gyorsult az infláció Magyarországon: a fogyasztói árak…
Tovább olvasom >Elemző az M1-en: ez az árképzés pofátlan a multik részéről
Az élelmiszerkereskedő cégek számára hatalmas extraprofitot jelentő élelmiszer-árképzést ésszerű keretek…
Tovább olvasom >Zsigó Róbert az árrés-korlátozás komoly ellenőrzését ígéri
Megvédjük a családokat és a nyugdíjasokat, meg fogjuk akadályozni az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >