Nem a díszítésen múlik a fagylalt sikere

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 10. 06. 18:09

Az Év Fagylaltja vándorkupát idén a békéscsabai Fehér Gergő nyerte Bíborka nevű fagylaltjával – elképzeléseiről és terveiről a magát szimplán fagylaltfőző mesternek tituláló, autodidakta cukrásszal beszélgettünk.

„Végzettségem szerint díszlet- és jelmeztervező vagyok, és van egy gyógyászati segédeszköz-forgalmazó vállalkozásom. Nem éppen a cukrászat rokon szakmái. Inkább fagylaltfőző mesternek hívnám magam – minden nagyképűség nélkül. Több képzésen vettem részt Budapesten, illetve autodidakta módon fejlesztem magam.

A Cafe One-ban, Békéscsabán, 4-5 fős szakmai stábbal dolgozunk, de a fagylaltműhelyben ketten vagyunk; a kollégáim a tesztelésektől fogva segítették véleményükkel, tanácsaikkal a Bíborka fagylalt megszületését.

Fehér Gergő

Az idei díj a legnagyobb elismerés, amit egy fagylaltmester ma Magyarországon kaphat. Számunkra ez még jobban felértékelődik attól, hogy mindössze 4 éve foglalkozunk fagylaltfőzéssel, és ez volt az első megmérettetés, amelyen részt vettünk.

Fontos szempont volt számunkra, hogy az alapanyagok közül, amit csak lehet, helyi termelőktől szerezzünk be. Így kapott például Bíborka Újkígyóson termesztett és készült chiliszószokat.

Az ország fagylaltja versenyen jövőre is mindenképpen elindulunk, de távolabbi versenyterveink nincsenek; a fagylaltműhelyünket kell évről évre fejlesztenünk.

Én a klasszikus fagylaltok híve vagyok – ez főként a kiszedési módra vonatkozik. Mindig arra figyelek készítésüknél és kiszedésüknél, hogy ugyanazt kapja a vásárló egy fagylalttégely elején, mint a végén. Egyébként a túldíszített fagylaltokkal sincsen semmi bajom mindaddig, amíg ez nem megy az íz és a praktikus kanalazás rovására. Hiszen egy fagyinál az ízek harmóniája és a textúra fontos elsősorban.

Örömmel látom, hogy a hazai szakmában évről évre egyre nagyobb hangsúlyt kap a minőségi kézműves fagylalt. Mind többen látják be, hogy a fagylaltnak kivételes kulináris desszertélménynek kell lennie, emiatt különös figyelmet kell fektetni a recep­túrák kifejlesztésére, és ami még fontosabb, a minőségi alapanyagok beszerzésére. Szerencsére a technika fejlődése is hozzájárul ahhoz, hogy évről évre javuljon a fagylaltok minősége.” //

 

Kapcsolódó cikkeink