Nekiindult a baromfiipar – Oroszország önellátó lehet

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 05. 25. 13:15

Magyarországon a vágócsirke felvásárolt mennyisége 21 százalékkal, élősúlyos termelői ára – kilónkénti átlagban 256 forinttal – öt százalékkal volt magasabb 2012 első húsz hetében az egy évvel korábbinál.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet friss jelentéséből az is kiderül, hogy a csirkehúsok belföldi értékesítése 28 százalékkal nőtt ugyanebben az időszakban. Az egész csirke feldolgozói értékesítési ára, a kilónkénti 462-ről 450 forintra, a csirkecombé pedig 453-ról 439 forintra csökkent, ugyanakkor a csirkemell filé ára öt százalékkal 942 forintra emelkedett.

Az Orosz Baromfitenyésztők Szövetsége (Rosptitsesoyuz) és az Orosz Szövetségi Statisztikai Hivatal (Rosstat) adatai szerint Oroszország első negyedévi baromfihús termelése 21 százalékkal 826 ezer tonnára nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az év végéig akár 250 ezer tonnával is bővülhet az ország baromfihús-előállítása. Az elmúlt öt évben 200 milliárd rubel, (6,7 milliárd USA dollár; 1366 milliárd forint) értékben hajtottak végre fejlesztéseket az ágazatban. Oroszország baromfihús fogyasztása 3,4 millió tonna volt 2011-ben, amelynek 85 százalékát, 2,9 millió tonnát orosz termelők állítottak elő. Idén a termelés elérheti a 3,2-3,3 millió tonnát. Amennyiben az ágazat fejlődésének üteme nem lassul jelentős mértékben, Oroszország a következő években már számottevő mennyiségű baromfihúst exportálhat. Mindez azért érdekes, mert Oroszország az unió baromfiexportja szempontjából fontos helyen áll.

Az Európai Unió baromfihúsexportja 11,9 százalékkal bővült 2012 első negyedévében az előző esztendő azonos időszakához viszonyítva. A kivitel, amely túlnyomó részt fagyasztott termékekből állt, elsősorban Hongkongba, Szaúd-Arábiába, Beninbe, Oroszországba, Ukrajnába és Ghánába irányult.

A baromfihúsok importja közben 2,3 százalékkal csökkent. A szállítmányok legnagyobb része Brazíliából, Thaiföldről és Chiléből érkezett. A behozatalban a félkész- és késztermékek, valamint a sózott és fagyasztott baromfihúsok domináltak. (munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink