Nehezen boldogulnánk a városi farmok nélkül?
A becslések szerint 2050-re a világ népességének kétharmada városokban fog élni, és a világban megtermelt élelmiszerek 80%-át a városlakók fogják elfogyasztani.
A megnövekedett szükséglet fedezésére a városoknak már 2030-ra jóval nagyobb részt (30%) kell vállalniuk lakosaik ellátásában – a Tony Blair Institute For Global Change tavasszal közzétett jelentése szerint.
A termőföld helyett hidropóniás kultúrát alkalmazó vertikális beltéri farmokon és a növények növekedési feltételeit mesterséges intelligenciával elemző és irányító precíziós üvegházakban egyaránt magas terméshozamokat, gyakori betakarítást és alacsony vízfelhasználást lehet elérni. A városi „hagyományos” kertekben mindenféle zöldség és gyümölcs termeszthető. A városi agrártechnológia segítségével drámaian csökkenthető a felhasznált növényvédő szerek és műtrágyák mennyisége, illetve a megtermelt élelmiszereket nem kellene nagy távolságokra utaztatni, és az így „megspórolt” földterületek természetes élőhelyekké alakíthatóak vissza, elősegítve a biodiverzitás csökkenésének megállítását. //
Ez a cikk a Trade magazin 2022.08-09. 132. oldalán olvasható.
Kapcsolódó cikkeink
Vízvisszatartás a termőföldeken
A legfontosabb ösztönzőt a gazdálkodók számára a saját környezetükben működő…
Tovább olvasom >OTP: a termőföld-piac tavaly is szűkült
Tovább szűkült 2023-ban a termőföld-piac: 29 százalékkal kevesebb tranzakcióban 3…
Tovább olvasom >Csaknem 20 ezer hektár földrészletet kínál megvételre az állam
Újabb 10 hektárt meghaladó földrészletek kerülhetnek a gazdákhoz. Az agrártárca…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >