Négyszázezer eurót költenek horvát és magyar borturisztikai szolgáltatásokra
Borturisztikai szolgáltatások közös fejlesztésébe kezdett egy horvátországi település és két magyarországi szakmai szervezet a napokban, az egy évig tartó projektre 405 ezer eurót költenek.
Gonda Tibor, a Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület elnöke kedden Pécsen sajtótájékoztatón elmondta, hogy Krizevci város irányításával, a Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület és a Mecseki Borrend Egyesület partnerségével, s döntő részben az Európai Unió pénzügyi támogatásával létrejön a Krizevci-Kalnik-Orehovec borút Horvátországban, és borturisztikai centrum létesül Pécsen, a Zsolnay Kulturális Negyedben.
A projektben közreműködő szakemberek „leltárt” készítenek a horvát-magyar határ két oldalán fellelhető természeti és kulturális értékekről, s ezeket felhasználják marketingkiadványokhoz, a borutak szolgáltatásainak javításához, bővítéséhez.
Az elképzelések között szerepel a Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület minősítési rendszerének fejlesztése, ennek átdolgozása az újonnan alakult horvátországi borút számára, illetve a horvát partnerek látogatása is a Pécs-Mecseki Borúton.
A borutakat horvát, magyar és angol nyelvű promóciós anyagokkal, borászati térképekkel népszerűsítik, emellett a határ két oldalán képzéseket, borászati, gasztronómiai és kulturális rendezvényeket is tartanak.
Gonda Tibor elmondta: a horvát-magyar együttműködést a horvát fél kezdeményezte, hogy „Magyarország egyik legaktívabb borútja”, a Pécs-Mecseki Borút tapasztalatait felhasználhassa a Krizevci-Kalnik-Orehovec borút kialakításához.
Az egyesületi elnök hozzátette: A projekt magyar résztvevői azt remélik, a közös munkának köszönhetően erősödik a pécsi és a város környéki borászok piaci pozíciója és fejlődik a gasztrokultúra. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >