Négyszáz új éttermet nyit Kínában a gyorsétteremlánc
2019-ben a tervek szerint 400 új McDonald’s étterem nyílik meg Kínában – írja az Asia Times nyomán az origo.
Két befektetőcsoport közös vállalata, a CITIC Ltd., 2 milliárd dollárt fizetett azért 2017-ben, hogy a franchise-jogok birtokában Kína és Hongkong területén McDonald’s éttermeket nyisson a következő 20 évben.
Az amerikai vállalat most a kínai partnerrel közösen azt tervezi, hogy olyan kínai városokban folytatják a bővítést, melyek ígéretes fejlődés elé néznek, és jelenleg is jelentős ingatlanfejlesztő beruházások zajlanak ott. Az erre vonatkozó dokumentumokat már aláírták, többoldalú megállapodást kötve néhány nagyobb kínai építőipari vállalattal.
Ez a törekvés megerősíti a korábbiakat. Az elmúlt öt évben 300 étterem nyílt úgynevezett harmad- és negyedszintű kínai városokban, idén 400-at szeretnének átadni.
A városok besorolása része Kína közigazgatási rendszerének, ennek alapján a településeket négy fő szinten osztályozzák.
Az első szinten Peking, Sanghaj, Sencsen és Kanton áll, ezek Kína fővárosa, valamint kulturális, oktatási és közlekedési központjai, Sanghaj emellett az ország gazdasági centruma is. A második szinten jelentős urbanizált gazdasági övezetben lévő települések állnak – például a Jangce deltájához közeli városok, Sanghaj mellett -, vagy feltörekvő technológiai központok. A harmadik szintet a tartományi fővárosok vagy iparági központok képviselik, míg a negyedik szinten további fejlett városok vannak. Minden más város az ötödik szintre kerül. Hongkong különleges státszú régió, nem osztályozzák e szerint a hiearchia szerint.
A CITIC 2018-as beszámolójában, „egyéb tevékenységből származó bevételek” címszó alatt, 100 milliárd hongkongi dollárnak megfelelő összeget jelentett, ami nagyjából 3700 milliárd forint.
Ez 24 százalékkal magasabb a tavalyelőttinél. A vállalat itt tartja nyilván a McDonald’s-franchiseból származó kínai és hongkongi bevételeit is, az informatikai és médiaszolgáltatások biztosítása, valamint a gépjárműértékesítés mellett. (origo)
Kapcsolódó cikkeink
Fertőzésveszély a friss zöldségek miatt: az E. coli járvány és a gyorséttermek kihívásai
Az amerikai gyorsétteremláncok csütörtökön drasztikus lépésre kényszerültek: a McDonald’s éttermeinek…
Tovább olvasom >Kínai gazdaságélénkítés – a befektetők szem elől tévesztik a lényeget
Az alapanyagpiacokat övező hangulat szeptemberben döntő fordulatot vett, amikor Kína…
Tovább olvasom >Fine Dining: az ősi Kína gasztrotörténetei címmel nyílt kiállítás a Néprajzi Múzeumban
Fine Dining: Az ősi Kína gasztrotörténetei címmel nyílt kiállítás kedden…
Tovább olvasom >További cikkeink
Tizenhárom millió forintot gyűjtött együtt a Nestlé és a Tesco a Magyar Élelmiszerbank részére
A Nestlé és a Tesco összefogásával megvalósult, tavaszi jótékonysági kampányban…
Tovább olvasom >Ismét elstartol a fenntartható életmód alapjaira nevelő Etesd az Eszed iskolai kihívás!
A Nestlé az Egészségesebb Gyerekekért és az Okos Doboz hiánypótló…
Tovább olvasom >Kihirdették a Lidl élelmiszerhősök verseny nyerteseit
Sikerrel zárult a Lidl Magyarország Élelmiszerhősök versenye, amit az élelmiszer-pazarlás elleni világnap…
Tovább olvasom >