Négyhavi csúcsra jutott az amerikai fogyasztók hangulata
Négyhavi csúcsot ért el májusban a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban – derült ki a Michigan egyetem szokásos havi felméréséből.
Májusban a fogyasztói hangulatindex végleges értéke 97,1 pontra emelkedett az áprilisi 97,0 pontról.
Elemzők 97,0 pontos végleges értéket vártak májusra.
Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója az áprilisi 87,0 pontról 87,7 pontra emelkedett májusban, a jelenlegi helyzetet tükröző almutató pedig 112,7 pontról 111,7 pontra csökkent.
Az egyéves időtávú inflációs várakozás 2,6 százalékra emelkedett az áprilisi 2,5 százalékról, az öt-tíz éves inflációs várakozás pedig az áprilisi 2,4 százalékos szinten maradt májusban is.
A Michigan hangulatindex a Conference Board gazdaságkutató intézet indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul a fogyasztás, amely az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja.
A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felméréskor legalább ötszáz személyt kérdeznek meg. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Komoly tárgyalások zajlanak a vámháború lezárásáról
Csak őszinte szándékkal lehet tárgyalni – így reagált a kínai…
Tovább olvasom >Új piacokat keres az EU az élelmiszeripar számára
Az amerikai piac kiesése komoly kihívást jelent az Európai Unió…
Tovább olvasom >Az Egyesült Államok kormánya betilt több szintetikus élelmiszerszínezéket
Az Egyesült Államok kormánya betilt több, széles körben használt szintetikus…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI Elemzés: EU-s források nélkül csak döcögne a hazai gazdaság
Idén május 1-én ünnepeljük uniós csatlakozásunk 21. évfordulóját. EU-s tagságunknak…
Tovább olvasom >NGM: mindig fellépünk az indokolatlan áremelés ellen, a következő hónapokban tovább csökkenhet az infláció
Áprilisban az infláció mértéke 4,2 százalékra, míg az élelmiszerinflációé 5,4…
Tovább olvasom >A vártnál magasabb lett az április infláció
Áprilisban 4,2 százalékos volt az éves infláció, havi szinten pedig…
Tovább olvasom >