Tejet márpedig inni kell!
Az Amerikai Csontritkulásos Betegségek Társasága szerint a 25 éven aluliak mintegy ötöde nem fogyaszt tejterméket. Mindez rendkívül súlyos veszélyeket hordoz magában, hiszen csak egy szűk rétegük képes megfelelően gondoskodni a kalcium megfelelő pótlásáról.
A tejtermékek kiiktatása nem feltétlenül jelent problémát, amennyiben az ember tudatosan pótolja a kalciumot magok, diófélék és hal formájában. Sok esetben azonban ez nem történik meg, így a kalciumhiányos étrend hátulütői csak később jelentkeznek. A szakemberek kétezer felnőttet kérdeztek, közülük 239-en 25 éven aluliak voltak, 339-en pedig 25 és 35 év közöttiek. A problémát az okozza, hogy ennek a generációnak egy jelentős része az internetről, különféle bloggerektől és vloggerektől szerzi be a táplálkozási tanácsokat, és nem konzultálnak szakemberrel. Ez annak a fényében is érdekes, hogy egy másik amerikai felmérés szerint a 16-24 évesek mintegy fele tejtermék-intoleranciásnak gondolja magát, (a 75 éven felüliek esetében ez az arány csupán 8 százalékos). A problémát a fiatal generáció tagjai közül csupán 24 százaléknál diagnosztizálta orvos, a többiek kizárólag az interneten olvasottak alapján tájékozódnak – és állítanak fel akár egészségkárosító öndiagnózist is. A fiatal felnőttek táplálkozása rendkívül fontos, mert az ilyenkor történő csontkárosodások a későbbiekben felerősíthetik a csontritkulás folyamatát, amelynek akár halálos kockázati tényezői is lehetnek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >