Nébih: válasszuk a magyar tojást
Amíg a fipronillal szennyezett tojások ügye Európában nem tisztul le, addig Magyarországon a fogyasztók inkább a friss és jó minőségű, fipronil mentes magyar tojásokat válasszák – mondta Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer és takarmánybiztonsági igazgatója az M1 aktuális csatornán.
Az igazgató felidézte, hogy a fipronillal szennyezett hollandiai tojások miatt kialakult helyzet több mint két hete kezdődött, akkor Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-biztonságért felelős államtitkára elrendelte valamennyi külföldről érkező tojásszállítmány vizsgálatát, ezt a Nébih azóta is végzi.
Az eddig vizsgált tojás tételek közül 4 esetében – egy német és három lengyel – találták meg a fipronil növényvédő szer hatóanyag jelenlétét nyomokban, de a megengedett értéket nem meghaladó, így az egészséget nem veszélyeztető mennyiségben. A Nébih most várja a választ a lengyel hatóságtól, hogy ez a szennyezettség hogyan fordulhatott elő.
Pleva György elmondta, hogy a fipronil egy ízeltlábúak ellen használt irtó szer, a növényvédelemben, valamint a kedvtelésből tartott állatoknál használják bolha és egyéb kártevők irtására, az élelmiszer célú állatoknál azonban nem alkalmazható, mivel felhalmozódhat az állatok szervezetében és így az emberi szervezetbe is bekerülhet.
A Nébih élelmiszer és takarmánybiztonsági igazgatója szerint a fipronilt Hollandiában illegálisan keverhették bele a baromfi élősködők elleni szerekbe, hiszen a hatóanyag ilyen jellegű felhasználása Európában tilos. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Öt markáns trend alakítja a globális üzleti szolgáltatóközpontok jövőjét
A világ vezető üzleti szolgáltató vállalatai átfogó digitális stratégiákkal, generatív…
Tovább olvasom >Kék bolygó: az élelmiszerhulladékot már rövid távon is hasznosítani kellene biogázként vagy takarmány alapanyagként
Az élelmiszerhulladékot már rövid távon hasznosítani kellene biogázként vagy takarmány…
Tovább olvasom >Túl sok az ipari kémia a tányéron: az ultrafeldolgozott élelmiszerek terjedése már az uniós szabályozók figyelmét is felkeltette
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF – ultra-processed foods) aránya drasztikusan megnőtt…
Tovább olvasom >