Nébih: új termékekkel bővült a Maradék nélkül program lejárati útmutatója
Új termékekkel – mint például a tojás, a margarin, a szendvicskrém, a kolbász, a szalámi, a sonka, a szalonna, a keménysajtok, a készételek és a kávéital – bővült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának lejárati útmutatója, amely a lakosság, a kereskedelmi szektor és a karitatív szervezetek számára ad hasznos iránymutatást a minőségmegőrzési idejű termékek lejárat utáni fogyaszthatóságáról – közölte a Nébih kedden az MTI-vel.

Hasznos iránymutatás a minőségmegőrzési idejű termékek lejárat utáni fogyaszthatóságáról
A korábbiakhoz képest változott az útmutatóban a fagyasztott termékek lejárat utáni ajánlott felhasználási ideje is, ezáltal az emlősállatokból készült termékek a lejárati időt követő legfeljebb 6 hónapig, a fagyasztott hal, a baromfi, a zöldségek és a gyümölcsök pedig legfeljebb 3 hónapig fogyaszthatók.
Arra is kitértek, hogy az élelmiszereken kétféle lejárati dátumjelölés található: a hosszabb ideig eltartható termékeken minőségmegőrzési idő, a romlékony áruknál fogyaszthatósági idő szerepel.
A lejárati útmutató kizárólag a minőségmegőrzési idővel rendelkező termékeknél használható. A lejárt fogyaszthatósági idejű termékek elfogyasztásával nem szabad kísérletezni.
Egyúttal arra is felhívták a figyelmet, hogy csecsemők és kisgyermekek táplálására szánt speciális élelmiszer vagy anyagtej-helyettesítő tápszer a lejárat után nem fogyasztható.
Továbbá meg kell vizsgálni, hogy a termék csomagolása bontatlan, sértetlen és szennyeződésmentes-e, valamint arról is meg kell bizonyosodni, hogy a terméket végig a gyártó által előírt körülmények között tárolták, fagyasztott termékeknél a tárolási hőmérséklet nem emelkedett -18 Celsius-fok fölé.
Mindezek mellett ellenőrizni kell az adott termék színét, szagát, állagát és ízét, hogy az adott termékre jellemzőek-e, nem mutatnak-e eltérést (például penészesedés, kellemetlen szag), így könnyen észrevehető az esetleges élelmiszerbiztonsági gyanú – olvasható a Nébih közleményében.
A lejárati útmutató a maradeknelkul.hu oldalon érhető el.
Kapcsolódó cikkeink
Az Európai Bizottság mezőgazdasági és élelmiszeripari ütemterve garantálja az EU élelmiszerbiztonságát
Az Európai Bizottság által februárban elfogadott mezőgazdasági és élelmiszeripari ütemterv…
Tovább olvasom >Uniós biztos: az Európai Bizottság mezőgazdasági és élelmiszeripari ütemterve garantálja az EU élelmiszerbiztonságát
Az Európai Bizottság által februárban elfogadott mezőgazdasági és élelmiszeripari ütemterv…
Tovább olvasom >Újra megjelent a madárinfluenza Csongrád-Csanád vármegyében
Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki Csongrád-Csanád vármegyében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >