Nébih: minden második utas tiltott húskészítményt próbált áthozni az ukrán határon
Minden második utasnál találtak tilalom alá eső terméket az ukrán határon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, amikor az Ukrajnában elterjedt afrikai sertéspestis (ASP) veszélye miatt elsősorban a személyes fogyasztásra szánt állati eredetű termékek behozatalát ellenőrizték a múlt héten – tájékoztatta a Nébih szerdán az MTI-t.
Augusztus 22-én és 24-én a lónyai, a barabási, a beregsurányi és a tiszabecsi határállomásokon tartottak közös ellenőrzést, amely feltárta, hogy minden második utas megpróbált áthozni a határon valamilyen tilalom alá eső terméket. A pénzügyőröknek sikerült megakadályozniuk a tiltott termékek átjutását, amivel jelentősen csökkentették az ASP járványügyi kockázatát Magyarországon – áll a közleményben.
A Nébih felhívja a figyelmet, hogy a betegség behurcolásának megelőzése érdekében Ukrajnából sertéshúst, húskészítményt még magáncélra is tilos behozni. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Új elemekkel bővült a kereskedelmi célú állattartó telepekre belépők kötelező nyilvántartása
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a figyelmet, hogy 2025.…
Tovább olvasom >Rábapordányi tehenészetben jelent meg az RSZKF
A ragadós száj- és körömfájás (RSZKF) vírus jelenlétét igazolta egy…
Tovább olvasom >Újra megjelent a madárinfluenza Hajdú-Bihar vármegyében
Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki Hajdú-Bihar vármegyében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági…
Tovább olvasom >További cikkeink
Föld napja: Felemás a magyar lakosság klímatudatossága
Április 22-e a Föld napja, így kifejezetten aktuális kérdés a…
Tovább olvasom >Országos kampányt indított a Tej Terméktanács a trappista sajt népszerűsítésére
A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista…
Tovább olvasom >Bizalomzuhanás a globális gazdaságban az amerikai vámháború nyomán
A világgazdaság vezető szereplőinek gazdasági bizalmi indexei jelentősen romlottak az…
Tovább olvasom >