Nébih: fontos a gyerekek élelmiszerbiztonsági ismereteinek gyarapítása
A múlt évben elfogadott élelmiszerbiztonsági stratégia fontos eleme a gyerekek élelmiszerbiztonsági ismereteinek gyarapítása, mivel csak így válhatnak tudatos fogyasztóvá – mondta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
Oravecz Márton erről a Nébih és a PontVelem Nonprofit Kft. közös, élelmiszerbiztonsággal foglalkozó kvízjátékának díjkiosztóján beszélt. A hat héten át tartó, május elején lezárult „Tuti biztos?” című, az általános iskolások (6-14 évesek) számára szervezett vetélkedőn a gyerekek élelmiszerbiztonsági ismereteit kívánták felmérni.
A főváros VI. kerületében lévő Derkovits Gyula öko-általános iskolában megtartott eseményen az elnök kiemelte: a vetélkedő eredménye, hogy újabb lépést tett a Nébih az általános iskolás korú gyerekek élelmiszerbiztonsági ismereteinek bővítésében.
Hozzátette: a cél az, hogy az élelmiszerbiztonsági ismeretek az iskolás tananyag szerves részévé váljanak.
Matolcsy Miklós, a PontVelem Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az online vetélkedőn 2555 általános iskolás vett részt. A diákok 408 település 573 iskoláját képviselték. A kérdésekre adott válaszokból kiderült, hogy a válaszakadók 65 százaléka rendszeresen jár a szüleivel vásárolni, 33 százalékuk csak néha, és alig van olyan diák, aki nem jár vásárolni.
Kasza Gyula egyetemi docens, a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karáról elmondta: 3000 kérdőívet kaptak vissza, ami azt jelzi, hogy nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek, például a tanárok és a szülők is érdeklődtek az élelmiszerbiztonság iránt. Felhívta a figyelmet, hogy a tapasztalatok azt mutatják: a tudatos vásárlói magatartást gyermekkorban lehet hatékonyan megalapozni.
A felmérésről közölték: a válaszolók 87 százaléka úgy vélte, a bevásárló lista segíti az áruk tudatos kiválasztását. De nem mindegy az sem, hogy az egyes árukat milyen sorrendben rakják a bevásárlókocsiba, -kosárba és a hűtőszekrénybe azért, hogy elkerülhető legyen a keresztszennyeződés, például az alapanyagok ne szennyezzék a készárut, -ételt.
Ugyanilyen fontos a lejárati idő figyelembe vétele is vásárláskor, mivel ez szavatolja az élelmiszerek fogyaszthatóságát. Emellett a gyerekek többsége úgy vélte: a magyar élelmiszerek minősége jobb, mint a külföldieké.
A vetélkedő első helyezettje Fekete Csenge lett (Orosháza), második díjat kapott Porubszki Alexandra (Balassagyarmat), míg a harmadikat Vasvenszki Csenge (Nyékládháza) kapta. A nyertesek kalandtábori részvételt, mobiltelefont és digitális fényképezőgépet kaptak ajándékba. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Orbán Viktor: jövőre reális a három százalékot meghaladó gazdasági növekedés
Reális a három százalékot meghaladó gazdasági növekedés 2025-ben Magyarországon –…
Tovább olvasom >Nehéz helyzetben a sertéshúságazat: emelkedő költségek, csökkenő fogyasztás és átalakuló szokások
Évek óta kihívásokkal néz szembe a hazai és az uniós…
Tovább olvasom >Az NGM tájékoztató levélben kéri az embereket, hogy költsenek
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tájékoztató levélben fogja értesíteni az önkéntes…
Tovább olvasom >