Nébih: Egyiptomból származik a szennyezett fűszerkömény
Tovább vizsgálódik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a mérgező gyomnövénnyel, csattanó maszlaggal szennyezett fűszerkömény ügyében, a hatóság azt már kiderítette, hogy az eddig fellelt őrlemények egyiptomi származásúak voltak – közölte a Nébih az MTI megkeresésére.
A Nébih vizsgálja az április 25-ikei esetet, amikor atropin tartalmú fűszerköménnyel készült étel fogyasztása miatt ételmérgezés történt egy budapesti étteremben. Ekkor 19-en betegedtek meg, mindannyian fűszerköménnyel ízesített gulyáslevest fogyasztottak. Emellett folyamatban van a fűszerkömény élelmiszerláncon belüli nyomon követése, a termeléstől a csomagoláson át a felhasználásig.
A hivatal laboratóriumában az éttermi és a forgalmazó helyeken vett minták vizsgálata még folyamatban van, de az előzetes eredmények szerint az éttermi gulyásleves mintája és az egyik forgalmazónál mintázott őrölt kömény tételek is atropint tartalmaznak. A hivatal soron kívül további mintákat vett és vesz jelenleg is fűszerkömény-felhasználóknál és -forgalmazóknál, megvizsgálja ezek atropintartalmát.
A Nébih javasolja, hogy a vizsgálatok befejezéséig a főzéshez mindenki az őrölt kömény helyett a szemes köménymagot használjon, és felhasználás előtt alaposan nézze át, hogy nem tartalmaz-e szennyeződést. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Szántóföldi szenázsról és zöldtakarmányról szóló bemutató zajlott Tordason
2025 áprilisában a Nébih Szenázs és Zöldtakarmány bemutatót rendezett Tordason.…
Tovább olvasom >Történelmi fejlődésen ment keresztül a magyar vidék
A magyar vidék történelmi fejlődésen ment keresztül 2010 óta, de…
Tovább olvasom >A Nébih a napraforgó gazdaságilag legfontosabb kórokozóiról nyújtott áttekintést
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) május elején kórtani bemutatót tartott…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Felfutóban a hazai ginpiac – A SPAR szerint a vásárlók egyre tudatosabbak, és nyitottak a magyar márkákra
A gin értékesítése az elmúlt években látványosan erősödött a magyar…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >