Nébih: december 14-től szigorodnak a lakosságot érintő növényegészségügyi előírások
A növények, növényi termékek kis mennyiségű, saját célú behozatalát is korlátozza az Európai Unió december 14-től érvényes új növényegészségügyi rendszere; ezentúl a külföldről hazatérő utazók a csomagjaikban csak növényegészségügyi bizonyítvánnyal hozhatnak be ültetésre szánt növényeket, terméseket és zöldségféléket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.
A korlátozás az egyéb növényi termékekre, így a koszorúkra és a friss fűszernövényekre is kiterjed.
Bizonyítványra akkor is szükség van, ha az utazó az Európai Unióhoz tartozó külső területekről – Ceuta, Melilla, Guadeloupe, Francia Guyana, Kanári szigetek, Martinique, La Réunion, Saint-Barthélemy és Szent Márton-szigete – kíván növényt vagy növényi terméket behozni.
Kiemelték, hogy amennyiben az árut nem kíséri növényegészségügyi bizonyítvány, az EU területére nem hozható be.
Arról is beszámoltak, hogy nem kell növényegészségügyi bizonyítvány az ananász, a banán, a datolya, a durián és a kókusz termése, valamint a feldolgozott növényi termékek (aszalványok, szárítmányok, tartósított zöldségek és gyümölcsök), továbbá a Svájcból érkező növények, növényi termékek esetében.
Az előírások az Európai Unión belülre nem vonatkoznak, azonban a kockázatok csökkentése érdekében a hivatal azt javasolja, hogy sem az EU-n kívüli, sem azon belüli országokból ne hozzon senki magával növényt, növényi terméket Magyarországra, mert az azokkal véletlenül behurcolt nem-honos növénykárosítók hatalmas veszélyt jelentenek a magyarországi növénykultúrára. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Kedvező tapasztalatokkal zárult a nyári Nébih-ellenőrzések első szakasza
Kedvező tapasztalatokkal zárult a nyári szezonális ellenőrzés első szakasza. A…
Tovább olvasom >Megérkeztek a nyári ellenőrzések első szakaszának eredményei
Lezárult a nyári szezonális ellenőrzés első szakasza. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági…
Tovább olvasom >Paradicsom, a sokoldalú alapanyag – tartósítsuk biztonságosan a Nébih ajánlásával
A paradicsomot a gasztronómia egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb alapanyagaként tartják…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megvannak a Fenntarthatóság szimbóluma idei díjazottjai
A Trade magazin hatodszor hirdette meg a Fenntarthatóság szimbóluma pályázatot. A…
Tovább olvasom >Eltérően értelmezi a versenyhivatal vizsgálatainak eredményeit a kereskedelmi szövetség és a versenyhatóság
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint a Gazdasági Versenyhivatal (GVH)…
Tovább olvasom >Rovaralapú élelmiszerek: miért nem váltják le a hagyományos húsokat?
Bár az utóbbi években a rovartenyésztést a hagyományos hústermelés környezetbarát…
Tovább olvasom >