NÉBIH: betakarították az őszi búza, az árpa és a repce nagy részét
Az őszi búza, az árpa, és a repce nagy részét már betakarították; a három növény termőterületének 81 százalékán – több mint 1,4 millió hektáron – végeztek az aratással – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szerdán.
A hivatal földművelésügyi igazgatóságának keddi összesítése szerint az őszi és tavaszi kalászos gabona, valamint az őszi káposztarepce terület 81 százalékán, 1,41 millió hektáron végeztek a betakarítással 4 millió 945 ezer tonna terméssel.
Az őszi árpát a 176 ezer hektáros terület csaknem egészéről betakarították, ez összesen 674 ezer tonnát jelent. Nógrád megyében van még hátra 190 hektár, 18 megyében pedig már be is fejeződött a betakarítás.
A NÉBIH közleménye szerint az árpa minősége jó. A hektáronkénti hozam 3,825 tonna, ez több mint másfél mázsával magasabb az előzetesen becsült termésátlagnál. A legmagasabb, 4,175 tonna és 4,7 tonna hektáronkénti termésátlagokkal Baranya, Somogy, Zala és Tolna megyékben aratták le a takarmánynak valót, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves és Nógrád megyében az átlagosnál jóval alacsonyabb volt a hozam.
Az őszi búza betakarítható területe 1,081 millió hektár, melynek 84 százalékát, mintegy 906 ezer hektárt takarítottak be eddig. A véglegesen becsült termésátlag hektáronként 3,859 tonna. A termésátlag a legmagasabb Baranyában, Somogyban, Zalában és Tolnában, a legalacsonyabb pedig Pest, Heves és Nógrád megyében volt.
A betakarított őszi búza minősége országos átlagban is nagyon jónak mondható – hangsúlyozza a NÉBIH. A 163 ezer hektár őszi káposztarepce 97 százalékát ugyancsak learatták, a véglegesen becsült termésátlag 2,252 tonna volt hektáronként. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >