Nébih: a sütőmargarinok megfeleltek az élelmiszerbiztonsági szempontoknak
Élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőek a sütőmargarinok, viszont jelölési hiányosságok előfordultak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Szupermenta programjának idei záró tesztjén – közölte a Nébih az MTI-vel.
A Nébih közleménye szerint az ellenőrzés az ünnepi előkészületek egyik kiemelt termékcsoportjára, a sütő- és főzőmargarinokra terjedt ki, a szakemberek 20 terméket vizsgáltak.
A vizsgálati eredmények alapján a margarinok megfelelnek a laktózmentes jelölésnek, zsírtartalmuk is megfelel a jelölésen szereplőknek. Továbbá nem tartalmaznak nehézfémeket (ólom vagy réz), és jóval határérték alatt mutatott ki a laboratórium erukasavat, amely nagy mennyiségben fogyasztva káros lehetne az emberi szervezetre.
Közölték: egy margarinnál kis mennyiségű szorbinsavat mutatott ki a laboratórium, amelyet a termék csomagolásán nem tüntettek fel az összetevők között. Egy esetben a termék csomagolásán az összetevők között kókusz és szója olajat is jelöltek, amelyet a termék valójában nem tartalmazott.
A Nébih szakemberei feltártak hiányosságokat a termékek megnevezésében, valamint az adalékanyagok jelölésében is. A hatóság hét esetben figyelmeztetésben részesíti a termékek forgalmazóit, valamint két esetben a feltárt súlyosabb hiányosságok miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki. A bírságok és az eljárási költségek várható összege körülbelül 340 ezer forint lehet. A hivatal a hibák kijavítása érdekében minden esetben intézkedési terv benyújtására kötelezi a vállalkozókat – tették hozzá.
Kitértek arra is, hogy a Szupermenta termékteszt kedveltségi vizsgálatán ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket „vak-kóstolásos” módszerrel. Az értékelések alapján a Líra 70 százalék zsírtartalmú margarin lett az első. Második helyen a Rama Laktózmentes 72 százalék zsírtartalmú margarin végzett, míg a harmadik helyezést a Liga Laktózmentes csökkentett zsírtartalmú margarin érte el. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Friss és ropogós: hónapos retket termesztett a Szupermenta a szarvasi Növényfajta-kísérleti Állomáson
A Szupermenta tavaszi terméktesztjén vizsgált retekvetőmagokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal…
Tovább olvasom >Új fejlesztés: folyamatos az eGN szinkronizálás
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2025-ben is biztosítja az Egységes Kérelem…
Tovább olvasom >Fókuszban az ifjú gazdák és az élelmiszerbiztonság – szeminárium Brüsszelben
A fiatal termelők megerősítése, a generációváltás támogatása, a rövid élelmiszerláncok…
Tovább olvasom >További cikkeink
A lakosság harmada keresi még, hogyan tudna egészségesebben étkezni, és csak minden negyedik magyar táplálkozik tudatosan
Az étkezés nemcsak testünk megfelelő működésének alapja, hanem kritikus szerepe…
Tovább olvasom >Válaszutak éve: így reagáltak a baromfiipar szereplői a kihívásokra 2024-ben
A 2024-es év fordulópontot jelentett a hazai baromfiipar számára: a…
Tovább olvasom >Ezek lettek most a legolcsóbb termékek a boltokban
Miközben a boltok polcain még mindig találunk olyan termékeket, amelyek…
Tovább olvasom >