Nébih: a sütőmargarinok megfeleltek az élelmiszerbiztonsági szempontoknak
Élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőek a sütőmargarinok, viszont jelölési hiányosságok előfordultak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Szupermenta programjának idei záró tesztjén – közölte a Nébih az MTI-vel.
A Nébih közleménye szerint az ellenőrzés az ünnepi előkészületek egyik kiemelt termékcsoportjára, a sütő- és főzőmargarinokra terjedt ki, a szakemberek 20 terméket vizsgáltak.
A vizsgálati eredmények alapján a margarinok megfelelnek a laktózmentes jelölésnek, zsírtartalmuk is megfelel a jelölésen szereplőknek. Továbbá nem tartalmaznak nehézfémeket (ólom vagy réz), és jóval határérték alatt mutatott ki a laboratórium erukasavat, amely nagy mennyiségben fogyasztva káros lehetne az emberi szervezetre.
Közölték: egy margarinnál kis mennyiségű szorbinsavat mutatott ki a laboratórium, amelyet a termék csomagolásán nem tüntettek fel az összetevők között. Egy esetben a termék csomagolásán az összetevők között kókusz és szója olajat is jelöltek, amelyet a termék valójában nem tartalmazott.
A Nébih szakemberei feltártak hiányosságokat a termékek megnevezésében, valamint az adalékanyagok jelölésében is. A hatóság hét esetben figyelmeztetésben részesíti a termékek forgalmazóit, valamint két esetben a feltárt súlyosabb hiányosságok miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki. A bírságok és az eljárási költségek várható összege körülbelül 340 ezer forint lehet. A hivatal a hibák kijavítása érdekében minden esetben intézkedési terv benyújtására kötelezi a vállalkozókat – tették hozzá.
Kitértek arra is, hogy a Szupermenta termékteszt kedveltségi vizsgálatán ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket „vak-kóstolásos” módszerrel. Az értékelések alapján a Líra 70 százalék zsírtartalmú margarin lett az első. Második helyen a Rama Laktózmentes 72 százalék zsírtartalmú margarin végzett, míg a harmadik helyezést a Liga Laktózmentes csökkentett zsírtartalmú margarin érte el. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Kedvező tapasztalatokkal zárult a nyári Nébih-ellenőrzések első szakasza
Kedvező tapasztalatokkal zárult a nyári szezonális ellenőrzés első szakasza. A…
Tovább olvasom >Megérkeztek a nyári ellenőrzések első szakaszának eredményei
Lezárult a nyári szezonális ellenőrzés első szakasza. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági…
Tovább olvasom >Paradicsom, a sokoldalú alapanyag – tartósítsuk biztonságosan a Nébih ajánlásával
A paradicsomot a gasztronómia egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb alapanyagaként tartják…
Tovább olvasom >További cikkeink
Agrárminisztérium: a nemzeti kormányra mindig számíthatnak a magyar gazdák
A kormány egyik legfontosabb szövetségesei a magyar gazdák, ezért a…
Tovább olvasom >Tehén- és kecskesajtokat hívtak vissza a kereskedelemből mikrobiológiai szennyeződés miatt
Franciaországból származó pasztőrözött tehén- és kecskesajtokat hívtak vissza a kereskedők…
Tovább olvasom >Rekord magasságba szökött a svájci Lidl sajtexportja tavaly
Tizenöt éves fennállásának legerősebb évét zárta a svájci Lidl sajtexport…
Tovább olvasom >