Nébih: a sütőmargarinok megfeleltek az élelmiszerbiztonsági szempontoknak
Élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőek a sütőmargarinok, viszont jelölési hiányosságok előfordultak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Szupermenta programjának idei záró tesztjén – közölte a Nébih az MTI-vel.
A Nébih közleménye szerint az ellenőrzés az ünnepi előkészületek egyik kiemelt termékcsoportjára, a sütő- és főzőmargarinokra terjedt ki, a szakemberek 20 terméket vizsgáltak.
A vizsgálati eredmények alapján a margarinok megfelelnek a laktózmentes jelölésnek, zsírtartalmuk is megfelel a jelölésen szereplőknek. Továbbá nem tartalmaznak nehézfémeket (ólom vagy réz), és jóval határérték alatt mutatott ki a laboratórium erukasavat, amely nagy mennyiségben fogyasztva káros lehetne az emberi szervezetre.
Közölték: egy margarinnál kis mennyiségű szorbinsavat mutatott ki a laboratórium, amelyet a termék csomagolásán nem tüntettek fel az összetevők között. Egy esetben a termék csomagolásán az összetevők között kókusz és szója olajat is jelöltek, amelyet a termék valójában nem tartalmazott.
A Nébih szakemberei feltártak hiányosságokat a termékek megnevezésében, valamint az adalékanyagok jelölésében is. A hatóság hét esetben figyelmeztetésben részesíti a termékek forgalmazóit, valamint két esetben a feltárt súlyosabb hiányosságok miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki. A bírságok és az eljárási költségek várható összege körülbelül 340 ezer forint lehet. A hivatal a hibák kijavítása érdekében minden esetben intézkedési terv benyújtására kötelezi a vállalkozókat – tették hozzá.
Kitértek arra is, hogy a Szupermenta termékteszt kedveltségi vizsgálatán ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket „vak-kóstolásos” módszerrel. Az értékelések alapján a Líra 70 százalék zsírtartalmú margarin lett az első. Második helyen a Rama Laktózmentes 72 százalék zsírtartalmú margarin végzett, míg a harmadik helyezést a Liga Laktózmentes csökkentett zsírtartalmú margarin érte el. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Mikroműanyagok az üveges italokban
Egy friss francia kutatás szerint az üvegpalackos italok több mikroműanyagot…
Tovább olvasom >Több mint fél évszázada a hazai élelmiszeripar élvonalában
Az élelmiszeripar jövőjét azok a fiatal szakemberek formálják, akik tisztelik…
Tovább olvasom >Nébih: Villány térségében is megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság nevű betegsége
Villány térségében is megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság nevű betegsége,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Rekordszinten a vállalatvezetők elköteleződése a fenntarthatóság iránt
A K&H fenntarthatósági index legfrissebb adatai szerint a vállalatvezetők hozzáállása…
Tovább olvasom >Kismértékben emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe júniusban a hús, tejtermékek és növényi olajok drágulása miatt
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Mitől tízszereződhet meg egy-egy bor ára?
Kevesebben vannak világszerte, mint ahány ember járt az űrben, számuk…
Tovább olvasom >