Nébih: a Békés megyei botulizmus nem érintette az élelmiszerláncot
Lezárult a Békés megyei botulizmus megbetegedés vizsgálata, megállapították, hogy a botulizmus nem érintette az élelmiszerláncot – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön.
A hivatal közleményében emlékeztet: 2012. szeptember 11-én az egyik legsúlyosabb ételmérgezés, a botulizmus tüneteivel került kórházba egy Békés megyei asszony. Az eset kivizsgálását a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási és élelmiszerlánc felügyeleti szervei, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) haladéktalanul megkezdte.
Az érintett élelmiszerek laboratóriumi vizsgálatát a Nébih elvégezte, emellett lezajlott az élelmiszerlánc érintettségének vizsgálata is. A kivizsgálás során – elővigyázatosságból – több élelmiszert zároltak, de ezek laboratóriumi vizsgálata negatív eredménnyel zárult – írja közleményében a Nébih.
A megbetegedésért felelős botulinum toxin egy bontott üveg „zakuszkából”, házilag készített zöldségkonzervből volt kimutatható, amelyet a beteg egy ismerősétől kapott. A megbetegedés okozója a Clostridium botulinum nevű baktérium, amely a termék előállítása során talajszennyezéssel, nem tiszta kézzel vagy eszközökkel kerülhet az élelmiszerkészítménybe.
A Nébih közleményében felhívja a figyelmet: Magyarországon leggyakrabban a házi disznóvágásból származó nyers vagy nem kellően sütött-főzött húskészítmények fogyasztása okoz botulizmus megbetegedést. A húskészítmények tartósításánál, a pácoláskor felhasznált nátrium-nitrit, valamint a füstölés csökkenti a botulinum toxin képződés valószínűségét. A botulinum toxin hőérzékeny, ezért az ételek alapos hőkezelésével, vagy a tárolt étel újbóli átforrósításával megelőzhető a megbetegedés – olvasható a Nébih közleményében.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >