NAK: jó minőségű és átlagoshoz közeli lehet az idei csemegekukorica-termés
Átlaghoz közeli, 500 ezer tonna körüli, jó minőségű termés várható idén csemegekukoricából – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kedden az MTI-vel.
Közleményük szerint a korai fajtákkal már megkezdődött a csemegekukorica betakarítása, amely idén a tavaszi aszály, majd a nagy esőzések miatt egy-másfél hetet tolódik.
A NAK ismertette, hogy elmúlt években átlagosan 30-34 ezer hektárnyi területen termesztettek Magyarországon csemegekukoricát, ez a legnagyobb mennyiségben termesztett ipari zöldségféle, évente 500-600 ezer tonnát takarítanak be belőle. Másodvetésből idén kevesebb várható, azt az őszi időjárás, a korai fagyok megjelenése jelentősen befolyásolhatja.
A termőtájak közül kiemelkedő Hajdú-Bihar megye 10 ezer hektár feletti termőterületével, de Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is több ezer hektáros ültetvények vannak. A termőterület mintegy 70 százaléka öntözött, továbbá elterjedtek a szuperédes fajták, 70 százalékban azt vetnek – tették hozzá.
Közölték: a termés több mint felét a konzervipar, harmadát a hűtőipar dolgozza fel, emellett évről évre emelkedik a frissen vagy főtten értékesített csemegekukorica mennyisége is. A hazai csemegekukorica-fogyasztás alacsony, személyenként 1-1,5 kilogrammot jelent, a frissáruként fogyasztott mennyiségről pontos adatok nem érhetők el.
Magyarország klimatikus és talajadottságai kitűnők a csemegekukorica-termeléshez, amely a magas termesztéstechnológiai színvonallal és a feldolgozóipar műszaki, technológiai szintjével együtt garantálja a jó hozamokat és a kiváló minőséget.
A belföldön előállított csemegekukorica-termékek mintegy 95 százaléka export. Magyarország a legtöbb konzervet Oroszországba és a Független Államok Közösségének országaiba, fagyasztott terméket Angliába és Németországba szállítja, de termékei eljutnak a világ szinte minden tájára. Fagyasztott kukoricából az Egyesült Államokat követve a világ második legnagyobb exportőre, konzervkukoricában Magyarország és Franciaország a vezető európai exportőr – írta a NAK. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Paradicsom, a sokoldalú alapanyag – tartósítsuk biztonságosan a Nébih ajánlásával
A paradicsomot a gasztronómia egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb alapanyagaként tartják…
Tovább olvasom >Új öntözésfejlesztési források nyílnak meg a gazdálkodók számára szeptemberben
Új, kisebb és nagyobb léptékű öntözésfejlesztési források nyílnak meg szeptember…
Tovább olvasom >A kormány 2027-ig több mint 20 milliárd forint forrást biztosít az akvakultúra fejlesztésére
A hazai akvakultúra kulcsszerepet játszik a horgászvizek egészséges és minőségi…
Tovább olvasom >További cikkeink
A GVH vizsgálatai szerint nem a kiskereskedelem a ludas az áremelkedésekben
Nem a kiskereskedelem a felelős a tej, a tejtermékek és…
Tovább olvasom >Iskolakezdés: átlagosan 50-75 ezer forinttal terveznek a családok
A REGIO JÁTÉK friss felmérése szerint a 2025-ös iskolakezdés átlagosan…
Tovább olvasom >Magyar sertéshús-külkereskedelem: drámai visszaesés az első öt hónapban
Miközben a világ meghatározó sertéshúspiacain – így az Egyesült Államokban,…
Tovább olvasom >