NAIK: sok magyar növényfajta jól alkalmazkodik a trópusi körülményekhez
Nagyon sok olyan szántóföldi növény, vagy zöldségfajta van Magyarországon, amelyek jól alkalmazkodnak a trópusi körülményekhez – mondta Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója kedd reggel az M1 aktuális csatornán.
A műsorban arról beszéltek, a tervek szerint nyolc afrikai országban alakítanak ki mintafarm-hálózatot, ennek első lépéseként Ghánában már több farm is működik.
Gyuricza Csaba elmondta, először különböző zöldségfajtákat – például uborkát, paradicsomot és paprikát – tesztelnek, de dísznövényeket is telepítettek egy másik farmra.
Ghána mellett Kenyában is elkezdtek mintafarmokat kialakítani – a helyi vállalkozók nagy érdeklődést mutatnak, tette hozzá.
Nigériában két magyar kukoricafajta elismerést is kapott, mert a hozamuk a többszöröse a helyi fajtáknak – közölte.
Hangsúlyozta, ha egyszer kialakul a bizalom a magyar termékek, vagy technológiák iránt, akkor az más ágazatok számára is piacot nyithat Afrikában. Ezek között megemlítette az informatikát és a vízgazdálkodást. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Magosz-főtitkár: a területalapú támogatások kivezetésével a hazai családi gazdaságokat kellene felszámolni
Ha a brüsszeli döntéshozók a jövőben kivezetnék a területalapú mezőgazdasági…
Tovább olvasom >2025-től új uniós előírás érinti a vizes élőhelyen gazdálkodókat
2025-től a Közös Agrárpolitika feltételességi szabályrendszere új Helyes Mezőgazdasági és…
Tovább olvasom >Idén sem lesz hiány hazai sütőtökből
Már megjelent a boltokban a magyar sütőtök, az egészséges őszi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nagy Márton: A hazai fogyasztás erősödik
A hazai fogyasztás erősödik, a belső kereslet és az ettől…
Tovább olvasom >Októberben 2 százalékra gyorsult az eurózóna inflációja
Éves szinten 2 százalékra gyorsult a fogyasztói áremelkedés az euróövezetben…
Tovább olvasom >KSH: augusztusban 443 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet
Augusztusban a kivitel volumene 5,6, a behozatalé 4,5 százalékkal csökkent…
Tovább olvasom >