Nagyot zuhantak az európai szamócaárak, ami a magyar piacra is kihat
A lengyel és a spanyol szamócaárak tovább csökkennek, és mélypontot érnek el az idei szezonban. A húsvéti időszak alatt ismét csökkentek az árak, és bár a tempó mérséklődött, további esés várható. Az előző öt évben csak 2019-ben volt hasonló helyzet, és az árak további csökkenése várható az idei szezonban.
Érdekesség, hogy az ársáv független a szamóca származásától, és mind a spanyol, mind a görög, mind az albán szamócára vonatkozik, nincsenek nagyobb különbségek a beszállító országok között.
A görög szamócaexportőrök jól teljesítenek, dinamikusan nőtt a görög eper exportja az európai piacokra az előző év azonos időszakához képest. Spanyolországban azonban problémák merültek fel az értékesítéssel: rothadást okozó esőzések és élelmiszer-biztonsági botrány hátráltatta a szamócaeladásokat.
Spanyolországban, különösen Huelva környékén, az esőzések problémákat okoztak az érett és a még zöld állományoknál egyaránt. Az árak azonban úgy alakulnak, mintha ezek a problémák nem is történtek volna, és továbbra is csökkennek, mintha egy normál szezon lenne. Emellett az élelmiszer-biztonsági hatóság hepatitisz A-val fertőzött szamócatételeket talált, amelyek később marokkói importból származó tételeknek bizonyultak.
A spanyol eperszezon várhatóan május végéig tart.
Kapcsolódó cikkeink
Megnyílt Magyarország első PRÍMA élelmiszer OUTLET üzlete
Új fejezetet nyitott a hazai élelmiszer-kereskedelemben a Vörösvár Kft.: 2025.…
Tovább olvasom >Tíz év alatt megduplázódott az eper ára
Míg 2015-ben még 3,94 eurót kellett fizetni egy kilogramm hazai…
Tovább olvasom >Az NKFH az országos szamócaellenőrzésnél csaknem 3 millió forintnyi bírságot szabott ki
Lezárult a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) négy héten…
Tovább olvasom >További cikkeink
Csődvédelem alá került a Pepco német leányvállalata
A diszkontlánc német egysége fizetésképtelenséget jelentett be, miközben a Pepco-csoport…
Tovább olvasom >Kék bolygó: az élelmiszerhulladékot már rövid távon is hasznosítani kellene biogázként vagy takarmány alapanyagként
Az élelmiszerhulladékot már rövid távon hasznosítani kellene biogázként vagy takarmány…
Tovább olvasom >Túl sok az ipari kémia a tányéron: az ultrafeldolgozott élelmiszerek terjedése már az uniós szabályozók figyelmét is felkeltette
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF – ultra-processed foods) aránya drasztikusan megnőtt…
Tovább olvasom >