Nagyot zuhantak az európai szamócaárak, ami a magyar piacra is kihat
A lengyel és a spanyol szamócaárak tovább csökkennek, és mélypontot érnek el az idei szezonban. A húsvéti időszak alatt ismét csökkentek az árak, és bár a tempó mérséklődött, további esés várható. Az előző öt évben csak 2019-ben volt hasonló helyzet, és az árak további csökkenése várható az idei szezonban.
Érdekesség, hogy az ársáv független a szamóca származásától, és mind a spanyol, mind a görög, mind az albán szamócára vonatkozik, nincsenek nagyobb különbségek a beszállító országok között.
A görög szamócaexportőrök jól teljesítenek, dinamikusan nőtt a görög eper exportja az európai piacokra az előző év azonos időszakához képest. Spanyolországban azonban problémák merültek fel az értékesítéssel: rothadást okozó esőzések és élelmiszer-biztonsági botrány hátráltatta a szamócaeladásokat.
Spanyolországban, különösen Huelva környékén, az esőzések problémákat okoztak az érett és a még zöld állományoknál egyaránt. Az árak azonban úgy alakulnak, mintha ezek a problémák nem is történtek volna, és továbbra is csökkennek, mintha egy normál szezon lenne. Emellett az élelmiszer-biztonsági hatóság hepatitisz A-val fertőzött szamócatételeket talált, amelyek később marokkói importból származó tételeknek bizonyultak.
A spanyol eperszezon várhatóan május végéig tart.
Kapcsolódó cikkeink
Megállt a cékla árának zuhanása Lengyelországban
Lengyelországban végül megállt a cékla árának zuhanása, de az árak…
Tovább olvasom >Jók a szamóca idei terméskilátásai
A KSH adatai szerint Magyarországon az elmúlt években 5–5,5 ezer…
Tovább olvasom >Az eper luxusa (és csomagolása) – A nap képe
Epercsomagolás a tehetősebbeknek: a philadelphiai Oishii farmon nőtt csodákból egy…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >