Nagyot változtak az árak a gabonapiacon
Az elmúlt héten Európában az eladók voltak fölényben az árupiacon, a takarmánybúza ára csaknem 4%-kal csökkent öt nap alatt. Chicagóban sem volt sokkal jobb a helyzet. A búza 2,8%-kal, a kukorica pedig 1,4%-kal lett olcsóbb, a szójabab árjegyzése viszont emelkedett.
Egy tonna búza 189,37 dollárba került a múlt heti 2,8%-os lejtmenetet követően a chicagói árutőzsdén, írta meg az Agrofórum. A kukorica kisebb mínusszal, 1,4%-os lejtővel úszta meg az időszakot és 125,14 dollárra ment le a tonnánkénti kurzus. A szójabab viszont drágult és 311,86 dollár/tonnás értékre emelkedett.
A többi agártermék ára is vegyesen alakult, a repce 1,6%-kal, a szójaolaj 4,4%-kal, a cukor pedig kiemelkedő 11%-kal százalékkal ugrott meg. A kakaó és a kávé piacán is pluszokat hozott a múlt hét, előbbi kurzusa 2,5%-kal, utóbbié pedig 1,2%-kal emelkedett. A narancslé is 1,9%-kal kúszott feljebb. Viszont meglehetősen nagy mínuszokat hozott a zab és a rizs kereskedése, előbbi 5,9%-kal, utóbbi pedig 11%-kal zuhant. A rizs ára hét éves csúcsról korrigált az elmúlt héten.
Kapcsolódó cikkeink
Új helyszínen várja az érdeklődőket a Nébih Farm
Decembertől megnyitotta kapuját a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) megújult Nébih Farm,…
Tovább olvasom >Tájékoztatót adott ki az ENAR adatok támogatáspolitikai felhasználásról az Agrárminisztérium
Az uniós forrásból finanszírozott állatalapú támogatások esetében elvárás az állatok…
Tovább olvasom >Egyhangú támogatást kapott a 2027 utáni gazdaközpontú agrárpolitika
Az EU-tagállamok agrárminiszterei tanácsi következtetéseket fogadtak el a 2027 utáni…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >Decemberben alig változott a GKI konjunktúraindexe
A GKI Gazdaságkutató Zrt.– az EU támogatásával –felmérése szerint decemberben…
Tovább olvasom >Ünnepi fogások: bacon kuglóf, baconos sajttorta és szilveszteri kandírozott virslifalatkák
Sokszor egy-egy szokatlanabb hozzávaló, vagy akár maga a tálalás is…
Tovább olvasom >