Nagyot változtak az árak a gabonapiacon
Az elmúlt héten Európában az eladók voltak fölényben az árupiacon, a takarmánybúza ára csaknem 4%-kal csökkent öt nap alatt. Chicagóban sem volt sokkal jobb a helyzet. A búza 2,8%-kal, a kukorica pedig 1,4%-kal lett olcsóbb, a szójabab árjegyzése viszont emelkedett.
Egy tonna búza 189,37 dollárba került a múlt heti 2,8%-os lejtmenetet követően a chicagói árutőzsdén, írta meg az Agrofórum. A kukorica kisebb mínusszal, 1,4%-os lejtővel úszta meg az időszakot és 125,14 dollárra ment le a tonnánkénti kurzus. A szójabab viszont drágult és 311,86 dollár/tonnás értékre emelkedett.
A többi agártermék ára is vegyesen alakult, a repce 1,6%-kal, a szójaolaj 4,4%-kal, a cukor pedig kiemelkedő 11%-kal százalékkal ugrott meg. A kakaó és a kávé piacán is pluszokat hozott a múlt hét, előbbi kurzusa 2,5%-kal, utóbbié pedig 1,2%-kal emelkedett. A narancslé is 1,9%-kal kúszott feljebb. Viszont meglehetősen nagy mínuszokat hozott a zab és a rizs kereskedése, előbbi 5,9%-kal, utóbbi pedig 11%-kal zuhant. A rizs ára hét éves csúcsról korrigált az elmúlt héten.
Kapcsolódó cikkeink
Rendszeres vakcinázást javasolnak a szakértők a lóherpesz ellen
Rendszeres vakcinázást javasolnak a lóherpesz ellen az Állatorvostudományi Egyetem szerdai…
Tovább olvasom >Agrometeorológia: a jövő héten visszatérnek az éjszakai fagyok
A hét végéig még további kiadós eső várható, így folytatódik…
Tovább olvasom >Van mit veszítenünk és megvédenünk
Fontos felhívni a magyar gazdák figyelmét, hogy van mit veszítenünk…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >