Nagyot drágulhat a sör, és az íze is rosszabb lesz
A klímaváltozás hatására a komló, amely fontos alapanyaga a sörnek, minőségi és mennyiségi problémákkal szembesül. Ennek eredményeként a sör drágábbá válhat a jövőben, mivel a komló termelése magasabb költségekkel járhat.

A jövő söre drága és gyengébb minőségű
A komló európai termesztőterületein 2050-re 4-18 százalékos mennyiségi visszaesés várható, hacsak a termelők nem alkalmazkodnak a melegebb és szárazabb klímához. A kutatók szerint az alfasav tartalom, amely befolyásolja a sör ízét és illatát, szintén csökkenni fog 20-31 százalékkal.
A komló általában mérsékelt égövön termeszthető, és olyan országokban található, mint Németország vagy Csehország. Azonban a klímaváltozás miatt a termesztés kihívást jelenthet, mivel a komló érzékeny a hőmérsékletre, a napfényre és a vízmennyiségre.
A kutatók azt is megfigyelték, hogy a komlóhozamok meredeken csökkentek az elmúlt években, és a különböző területeken jelentős visszaesés tapasztalható. Néhány termelő próbálja alkalmazkodni a körülményekhez, például magasabb területeken ültetvények létrehozásával vagy öntözéssel.
Ha a klímapolitika nem változik, akkor 2050-re a komlóhozam további csökkenésére lehet számítani, főként a melegebb időjárás és a gyakori aszályok miatt. Ennek eredményeként a sörtermelés költségei nőhetnek, és a sör ára emelkedhet.
Kapcsolódó cikkeink
Tavaly 20,9 millió hektoliter sört főztek a cseh sörgyárak
Tavaly 20,9 millió hektoliter sört főztek a csehországi sörgyárak, ami…
Tovább olvasom >Házisörfőzők Nemzetközi Versenye szombaton a Főzdeparkban
Ingyenes programok, főzdetúrák és kilenc ország legjobb házisörei várják az…
Tovább olvasom >Az offline találkozásokért indított kampányt a Heineken
A felnőttek több mint fele érzi úgy, hogy túlterheli a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >A német kiskereskedelmi forgalom csökkent áprilisban havi szinten
Németországban reálértéken 1,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom áprilisban havi…
Tovább olvasom >