Nagyot drágulhat a sör, és az íze is rosszabb lesz
A klímaváltozás hatására a komló, amely fontos alapanyaga a sörnek, minőségi és mennyiségi problémákkal szembesül. Ennek eredményeként a sör drágábbá válhat a jövőben, mivel a komló termelése magasabb költségekkel járhat.

A jövő söre drága és gyengébb minőségű
A komló európai termesztőterületein 2050-re 4-18 százalékos mennyiségi visszaesés várható, hacsak a termelők nem alkalmazkodnak a melegebb és szárazabb klímához. A kutatók szerint az alfasav tartalom, amely befolyásolja a sör ízét és illatát, szintén csökkenni fog 20-31 százalékkal.
A komló általában mérsékelt égövön termeszthető, és olyan országokban található, mint Németország vagy Csehország. Azonban a klímaváltozás miatt a termesztés kihívást jelenthet, mivel a komló érzékeny a hőmérsékletre, a napfényre és a vízmennyiségre.
A kutatók azt is megfigyelték, hogy a komlóhozamok meredeken csökkentek az elmúlt években, és a különböző területeken jelentős visszaesés tapasztalható. Néhány termelő próbálja alkalmazkodni a körülményekhez, például magasabb területeken ültetvények létrehozásával vagy öntözéssel.
Ha a klímapolitika nem változik, akkor 2050-re a komlóhozam további csökkenésére lehet számítani, főként a melegebb időjárás és a gyakori aszályok miatt. Ennek eredményeként a sörtermelés költségei nőhetnek, és a sör ára emelkedhet.
Kapcsolódó cikkeink
Új kommunikációs platformmal indítja a sörszezont a Dreher
Új vizuális arculatot, csomagolást és kommunikációs platformot kapott a Dreher…
Tovább olvasom >Sörszövetség: tavaly újra nőtt a magyarországi sörfogyasztás
A Covid-járvány időszakát idéző, 2023. évi 10 százalékos forgalomcsökkenés után…
Tovább olvasom >Rekordmennyiségű sört exportált tavaly Csehország
Rekordmennyiségű, 6,13 millió hektoliter sört exportáltak tavaly a csehországi sörgyárak…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >